علاقه به فلسفه میان بسیاری از انسانها مشترک است؛ اما چنین نیست که هرکسی بتواند زمان و انگیزه کافی برای آموختن عمیق فلسفه را فراهم کند. بههمینخاطر است که کتابهای فلسفه بهزبان ساده محبوب و پرفروشاند. در این یادداشت قصد دارم به معرفی کتاب دنیای سوفی اثر یوستین گردر بپردازم؛ که یکی از بهترین کتابهای شروع فلسفه در جهان شناخته میشود.
داستان کتاب دنیای سوفی درباره چیست؟
سوفی دختربچهای در آستانۀ 15 سالگی است که یکروز با نامههای عجیبی از سوی فردی بهنام آلبرتو مواجه میشود. آلبرتو در نامههای دنبالهدار خود سوالاتی درباره مفاهیم کلیدی فلسفه مطرح میکند و اینگونه ذهن سوفی را بهچالش میکشاند. سوفی، و همراه او خوانندگان کتاب، قدم به قدم با تاریخ فلسفه پیش میرود و با سادهترین بیان، فلسفه را میآموزد.
البتۀ گردر از هنر نویسندگی خود نیز بهره گرفته تا داستان صرفا آموزش فلسفه نباشد. در این رمان، حوادثی نیز پیش میآید که جذابیت داستان را برای مخاطب حفظ میکند. نویسنده کتاب دنیای سوفی این رمان را نوشته تا دانشآموزان بتوانند خیلی راحت با مفاهیم پیچیده و عمیق فلسفی آشنا شوند.
معرفی رمان دنیای سوفی
رمان فلسفی دنیای سوفی اولینبار در سال 1991 میلادی در نروژ منتشر شد. جذابیتها و سادگی این کتاب بهزودی آن را به یکی از محبوبترین کتابهای فلسفی جهان تبدیل کرد و شهرت و اعتبار برای نویسندهاش بهارمغان آورد. دامنۀ این شهرت برای یوستین گردر و کتاب دنیای سوفی تا گوشهگوشۀ جهان کشید؛ تا جاییکه دنیای سوفی به چندده زبان زنده دنیا ترجمه، و فیلم دنیای سوفی نیز از روی این داستان ساخته شد. اینروزها در ایران هم هرکسی بخواهد گام اول فلسفهآموزی را بردارد، میتواند از کتاب دنیای سوفی و دنیایی که گردر با کمک سوفی و آلبرتا خلق کرده، کمک بگیرد.
در ادامه به چند سوال پُربسامد درباره کتاب دنیای سوفی پاسخ خواهیم داد.
دنیای سوفی اثر کیست؟
کتاب دنیای سوفی را Jostein Gaarder نوشته است. درباره تلفظ نام این نویسنده روایتهای گوناگونی مطرح است! چون من در این معرفی کتاب از نسخۀ نشر نیلوفر با ترجمۀ حسن کامشاد استفاده کردهام، از «یوستین گُردر» استفاده میکنم. در نسخههای دیگر نام این نویسنده، یوستین گوردر، یوستاین گوردر و… نیز ترجمه شده است.
یوستین گردر متولد سال 1952 در اسلو نروژ و تحصیلکردۀ رشته فلسفه، الهیات و ادبیات است. کتابهای یوستین گردر بسیارند؛ در این میان، کتابهای راز فال ورق، دنیای سوفی، سلام کسی اینجا نیست، مایا، دختر مدیر سیرک، دختر پرتقال، شاه مات و قصری در پیرینه است. جدیدترین کتاب یوستین گردر، رمانی بهنام مرد غیرقابل اعتماد است که همین امسال منتشر شده است. گردر برای کتاب دنیای سوفی برنده جایزه ادبیات نسل جوان آلمان (در سال 1994) شده است.
موضوع کتاب دنیای سوفی چیست؟
بالاتر در اینباره صحبت کردیم. موضوع کتاب دنیای سوفی درباره تاریخ فلسفه است و بهزبانی ساده نوشته شده تا علاقهمندان به فلسفه و دانشآموزان بتوانند بهراحتی با محتوای آن ارتباط برقرار کنند. دنیای سوفی یکی از کتابهای ساده برای فلسفه در جهان است.
کتاب دنیای سوفی چند فصل است؟
این کتاب 35 فصل دارد. این فصلها به موضوعاتی مانند اساطیر، فیلسوفان طبیعی، یونانیگری، قرون وسطا، رنسانس، باروک، رومانتیسیسم، عصر روشنگری و… اختصاص دارد. در این میان، نام فلاسفه و شخصیتهای بزرگی چون سقراط، افلاطون، ارسطو، برکلی، دکارت، اسپینوزا، داروین، مارکس، هیوم و… نیز در عنوان فصلهای کتاب دنیای سوفی بهچشم میخورد.
رمان دنیای سوفی چند صفحه است؟
نگران حجم نسبتا زیاد این کتاب نباشید! درست است که دنیای سوفی 600 صفحه است (نسخهای که من دارم)، ولی آنقدر داستان گیرا و جذاب پیش میرود که بهزودی حسرت زود تمام شدن کتاب را خواهید خورد! وقتی خودم برای اولینبار این کتاب را خواندم، در صفحۀ انتهایی نوشتم: «کاش برای کل زندگی معلمی مثل آلبرتو داشتیم»! خلاصه اینکه اگر ذرهای حس کتابخوانی در وجودتان احساس میکنید، حتما باید رمان دنیای سوفی را بخوانید.
کتاب صوتی دنیای سوفی منتشر شده است؟
نسخهای از کتاب صوتی دنیای سوفی در سایت نوار موجود است. ترجمۀ این کتاب برعهده مهدی سمسار بوده و گویندگی را مینا درودیان انجام داده است. این کتاب صوتی 26500 تومان قیمتگذاری شده است. البته نسخه دیگری از کتاب صوتی دنیای سوفی در سایت دکه علمی بارگذاری شده که 8000 تومان قیمت دارد.
چون خودم طرفدار کتابهای کاغذی هستم و علاقۀ چندانی به شنیدن کتابهای محبوبم با صدای دیگران ندارم، نمیتوانم درباره کیفیت این دو نسخه از کتاب صوتی دنیای سوفی نظر بدهم.
بهترین ترجمه کتاب دنیای سوفی کدام است؟
اولینبار در سال 1374 بود که کتاب دنیای سوفی با ترجمه حسن کامشاد منتشر شد. بعد از آن، چندین مترجم دیگر نیز به این کار پرداختند. در ادامه مهمترین ترجمهها را ذکر میکنم:
کتاب دنیای سوفی داستانی دربارۀ تاریخ فلسفه – نوشته یوستین گُردِر – ترجمه حسن کامشاد – انتشارات نیلوفر
کتاب دنیای سوفی داستانی دربارۀ تاریخ فلسفه – نوشته یوستان گاردر – ترجمه کوروش صفوی – دفتر پژوهشهای فرهنگی – قیمت: 52000 تومان
کتاب دنیای سوفی داستانی دربارۀ تاریخ فلسفه – نوشته یوتین گوردر – ترجمه هانیه احمدزاده – نشر پارمیس – قیمت جلد چرمی: 115000 تومان
کتاب دنیای سوفی – نوشته یوستین گوردر – ترجمه آرزو خلجی مقیم – نشر سپر ادب – قیمت: 45000 تومان
کتاب دنیای سوفی – نوشته یوستین گردر – ترجمه جواد شاهدی – نشر نوید ظهور – قیمت: 48000 تومان
کتاب دنیای سوفی – نوشته یاستین گوردر – ترجمه مهرداد بازیاری – نشر هرمس – قیمت: 58000 تومان
کتاب دنیای سوفی (رمان تاریخ حکمت غرب) – نوشته یوستاین گاآردر – ترجمه مهدی سمسار – نشر جامی – قیمت: 65000 تومان
با همۀ این تفاصیل، پیشنهاد من بهعنوان بهترین ترجمه دنیای سوفی نسخۀ حسن کامشاد و نشر نیلوفر است. دربارۀ این ترجمه در ادامه بیشتر توضیح خواهم داد.
کتاب دنیای سوفی با ترجمه داریوش آشوری واقعی است؟!
البته که نه! دنیای سوفی داریوش آشوری حربۀ جدید قاچاقچیان کتاب کشور است که با کتابسازی در پی کسب سود هستند. جناب داریوش آشوری دنیای سوفی را ترجمه نکردهاند. بلکه چندنفر نشستهاند و با رونویسی از ترجمههای موجود در بازار، کتابی بهاسم داریوش آشوری منتشر کردهاند، تا کتابخوانان علاقهمند به نثر و ترجمۀ آشوری را فریب بدهند.
معرفی کتاب دنیای سوفی ترجمه حسن کامشاد
اعتبار مترجم و ناشر محترم کافیست تا اگر برنامۀ خرید کتاب دنیای سوفی را دارید، روی این نسخه دست بگذارید. دنیای سوفی با ترجمه حسن کامشاد از سال 1374 در بازار موجود است و سال 1398 به چاپ بیستوچهارم رسیده است. کتاب دنیای سوفی را نشر نیلوفر روانه بازار کرده و در جدیدترین چاپ، 65000 تومان قیمتگذاری شده است. قیمت دنیای سوفی در چاپ چهاردهم (نسخهای که من دارم) 12000 تومان بوده و امان از این افزایش قیمتهای تصاعدی و بیحسابوکتابِ کتاب!
البته امیدوارم که این افزایش قیمتها شما را بهسمتوسوی کتاب PDF دنیای سوفی یا هر کتاب دیگری نکشاند. فکر نمیکنم چیزی را از قلم انداخته باشم؛ پس یادداشت انتهای کتاب از مترجم را بخوانیم و بهانتهای یادداشت معرفی کتاب دنیای سوفی برسیم.
«نویسندۀ این کتاب، یوستین گُردر، در 1952 در نروژ بهدنیا آمد. سالها در برگن فلسفه تدریس کرد؛ و پیوسته در فکر متن فلسفی سادهای بود که به درد شاگردان جوانش بخورد. چون متن مناسبی نیافت، خود نشست و دنیای سوفی (1991) را نوشت. کتاب با استقبال غیرمنتظرهای روبهرو گردید و در همان چندسال اول انتشار به بیش از سی زبان ترجمه شد و تاکنون میلیونها نسخه در جهان فروش رفته است.
گُردر استاد سادهنویسی و ایجاز است. سههزارسال اندیشه را در 600 صفحه میگنجاند، و زیرکانه از قول گوته میگوید: کسی که از سههزارسال بهره نگیرد، تنگدست بهسر میبرد. و چهراحت مباحث پیچیدۀ فلسفۀ غرب را، بیآنکه مبتذل شود، به زبان ساده و شیوا و همهفهم بیان میکند: ازجمله بهرهجویی مسیحیت را از نظریههای افلاطون و ارسطو، ریشهگرفتن فرهنگ اروپایی را از فرهنگ سامی و هند-اروپایی، هگل را و بحث آنچه عقلی است ماندنی است، و دوران خود ما را و انسانِ محکوم به آزادی را و غیره و غیره. توجه داشته باشید که دنیای سوفی رمان است، رمانی خودآموز، با طرح و بسطی گیرا و دلنشین دربارۀ هستی. و علت محبوبیت عجیب و پیگیر آن در سراسر جهان همین است.»
خط پایانی معرفی کتاب دنیای سوفی
دنیای سوفی (بهانگلیسی: Sophie’s World) را معرفی کردیم و نگاهی به آثار نویسندهاش و ترجمههای موجود در ایران انداختیم. بحث بهدرازا کشید و از نقد کتاب دنیای سوفی میگذریم؛ چراکه توضیحات بسیارند و اگر همین یادداشت کوتاه را هم بخوانید، میتوانید با این کتاب آشنا شوید. اگر قیمت کتاب دنیای سوفی برای شما زیاد است، میتوانید نسخههای دیجیتال موجود در فیدیبو و طاقچه را دانلود و مطالعه کنید. همچنین میتوانید نسخه دست دوم کتاب دنیای سوفی را تهیه کنید. اگر نمیدانید از کجا میتوانید کتاب دست دوم تهیه کنید، حتما این یادداشت را بخوانید.
امیدوارم معرفی کتاب دنیای سوفی برایتان سودمند بوده باشد. چند خواهش دوستانه هم از شما دارم! اگر ترجمههای دیگر دنیای سوفی را خواندهاید، لطفا درباره کیفیت آنها بگویید تا بتوانیم بهترین ترجمه دنیای سوفی را معرفی کنیم. و اگر بخشی یا جملاتی از کتاب دنیای سوفی بیشتر پسند شما شده، لطفا آنها را در بخش دیدگاهها بنویسید تا با هم از مطالعهشان لذت ببریم. و آخر اینکه کتاب دنیای سوفی را برای کودکانتان بخرید، تا دنیایشان زیباتر و عمیقتر شود.
7 دیدگاهها
کتاب خوب ، و عالی است.
نکته جالب اینه که من نسخه صوتی آنراه گوش کردم در نرم افزار نوار. البته با دور دوبرابر و تندو و بعضی قسمتها را تا چها دفعه گوش کردم در ترافیک تهران. و جالب اینه که خود گوشنده و همکاران و تهیه کننده به بهترنین زبان این متن رو تغییر دادندو خیلی بیشتر از متن کتاب جذاب شده است. البته اصل کتاب رو هم خریداری کردم، تا وظیفه حمایتی خودم رو از نویسنده و مترجمهای مسئول انجام داده باشم.
کتاب واقعا خوبیه و به نوعی جمع کننده افکار مشوش ما در مورد فلسفه زندگ ی هست. البته قطعا پاسخی به اونها نمیده .
به قول خیام آنانکه محیط فضل و اداب شدند- درجمع کمال شمع اصحاب شدند
ره زین شب تاریک نبردند برون – گفتند فسانه ای و درخواب شدند.
اما ، اما به به رحال خوندن این کتاب تا حد زیادی شمارو آروم میکنه .
ممنون از توضیحاتتون درباره کتاب صوتی دنیای سوفی.
از بین مترجمین با اختلاف ،مهدی سمسار این کتاب را عالی ترجمه کرده
پس پیشنهاد شما کتاب دنیای سوفی با ترجمه مهدی سمسار است. ممنونم.
بسیار زیبا جذاب
بهترین ترجمه، جناب کامشاد میباشد.انتشارات نیلوفر. فوق العاده است.
سلام من کتاب دنیای سوفی رو با ترجمه سوفیا جهان خوندم و به نظرم ترجمه خوبی داشتند و واقعا روان و ساده بود البته که اهل کتاب خوندن نیستم به اون صورت و شاید برداشت بنده از یک ترجمه خوب اشتباه باشه فلذا به حرف من اعتماد نکنید کاملا