در این یادداشت کوتاه قرار است ببینیم قانون پارتو یا قاعده پارتو چیست و وقتی از کاربرد اصل پارتو در کپیرایتینگ و محتوانویسی صحبت میکنیم منظورمان چیست. ابتدا برویم سراغ یک تعریف و توضیح کوتاه و بعد کپیرایتینگ.
تاریخچۀ قاعده پارتو 20/80
قانون20/80 اولینبار توسط جوزف م. جوان با نام قاعده پارتو مطرح شد. او این عنوان را بهافتخار ویلفردو پارتو، اقتصادددان ایتالیایی، برای اصل خود برگزید. پارتو در سال 1896 بیان کرده بود که 80% اراضی ایتالیا در اختیار 20% جمعیت کشور است. بعدها پژوهشگران متوجه شدند که قاعده 80/20 در زمینههای دیگری نیز قابل تعمیم است و هر کس بر اساس حوزۀ پژوهشی خود دربارۀ این اصل صحبت کرد.
قانون پارتو به زبان ساده
قانون پارتو به زبان ساده میگوید: «80 درصد اثرها از 20 درصد علتها ناشی میشود.» این اصل را با عنوان قانون اقلیتهای حیاتی نیز میشناسند. اگر تا اکنون این قانون را بهنام پارتو نشنیده بودید، حتماً قاعده بیست هشتاد را میشناسید. همان که بالاتر نوشتیم: 80 درصد نتیجه از 20 درصد فعالیتهای ما سرچشمه میگیرند. اهمیت این قانون از آسان و قابل تعمیم بودن آن است. در ادامه به چند حوزه گوناگون اشاره میکنم تا متوجه منظورم شوید.
اصل پارتو در کسبوکار میگوید که 80 درصد نتایج از 20 درصد فعالیتها بهدست میآیند.
قانون پارتو در مدیریت زمان نیز به این معناست که ما با مدیریت مناسب زمان میتوانیم از طریق 20 درصد فعالیتهایمان در 20 درصد زمانمان، به 80 درصد از نتیجۀ مطلوبمان برسیم. قاعده پارتو در مدیریت زمان را میتوان به قاعده پارتو در درس خواندن نیز تعمیم داد؛ چون دسترسی به نتیجۀ 100 درصدی دشوار است، باید زمان را مدیریت کنیم تا با مطالعۀ موثر و کارآمد به 80 درصد نتیجۀ مدنظرمان برسیم.
قانون پارتو در فروش میگوید 20 درصد مشتریان ما 80 درصد خریدها را انجام میدهند. پس باید تمرکزمان روی آن بیست درصد خریدار باشد. فروشگاههای آنلاین خارجی بارها به این مسئله اشاره کردهاند؛ باید از فروشگاهداران ایرانی هم پرسید که آیا این گزاره صحت دارد یا نه.
البته باید این نکته را هم اشاره کنم که این قانون برای نتیجهگیری در جهان و شرایط واقعی است؛ وگرنه هدف ما رسیدن به 100% نتیجه است! قانون پارتو میگوید زمان و فعالیت خود را مدیریت کن تا آسانتر به هدف برسی.
کاربرد اصل پارتو در کپیرایتینگ
اولین مورد در کاربرد اصل پارتو در کپیرایتینگ دربارۀ اهمیت لیدِ نوشتهتان است: همان تیتر اصلی و 200 تا 500 کلمۀ آغازین. میگویند اگر مخاطب را ترغیب کنید که این کلمات را بخواند، حتماً باقی متنتان را هم خواهد خواند! برای همین در نوشتن متنهای کپی (مخصوصاً رپورتاژآگهیها) باید در انتخاب هدلاین جذاب و کیفیت پاراگرافهای ابتدایی دقت بیشتری داشته باشیم.
این یک مورد از کاربرد پارتو بود. از سوی دیگر میگویند که اگر 20% مفاهیم کپیرایتینگ را یاد بگیرید، میتوانید متنی با اثربخشی 80درصدی بنویسید. من نمیدانم که آیا این گفته صحت دارد یا نه! امّا شما میتوانید امتحان کنید و نتیجه را به من هم بگویید. بهنظر شما با یادگیری 20 درصد از مفاهیم اساسی یک رشته میتوان در عمل به نتیجۀ 80درصدی رسید؟
مورد دیگر یافتن کانال اثرگذار است. کپی شما در کدام کانال موثرتر نتیجه میبخشد؟ اگر پاسخ این سوال را یافته باشید میتوانید در پروموت کردن از آن بهره بگیرید. بهعنوان مثال، شاید از آمار و ارقام پیشین خود متوجه شده باشید که از میان 5 کانالی که برای انتشار متنتان برگزیدهاید، 80 درصد فروش/جذب/بازخورد مربوط به یکی از آنهاست. پس این 20 درصد دارد 80 درصد نتیجۀ موردنظر شما را فراهم میکند. یعنی باید زمان و توان خود را بیش از بقیه به آن کانال معطوف کنید. همین گفتهها را به شناخت مخاطب و پرسونا نیز تعمیم بدهید.
قبول دارم!
قبول دارم که این یادداشت آنچنان که باید و شاید پُربار نشد. کاری هم نمیشود کرد! یک قانون یکخطی است و همهجا باید تعمیمش داد! با این حال قصدم این بود که آنچه خوانده و شنیدهام با علاقهمندان به کپیرایتینگ و تولید محتوا در میان بگذارم.
بهعنوان آخرین نکته از کاربرد قانون پارتو به وبلاگنویسی اشاره کنم. این بخش را با توجه به وبلاگ خودم مینویسم. من وقتی آمار وبلاگم را که نگاه میکنم میبینم 80 درصد بازدیدکنندگان از طریق 20 درصد نوشتههایم جذب شدهاند. مثلاً یادداشتهای رادیو چهرازی، بهترین فیلمهایی که دیدهام، کتاب دست دوم، خلاصۀ هفتپیکر نظامی، فیلمهای وودی آلن و… هستند که بار سنگین جذب مخاطب را برای وبلاگ من میکشند. پس اگر تمرکزم را روی یادداشتهای مشابه اینها بگذارم میتوانم سریعتر به نتیجهای که مدنظر دارم برسم.
یادداشت قانون پارتو چیست و کاربرد آن بخشی از نوشتههای دنبالهدار وبلاگ عقاید یک گرگ در زمینۀ فرمولها و تکنیکهای کپیرایتینگ است. هم از طریق کلیک روی لینک پیشین و هم از بخش آموزشها میتوانید یادداشتهای آموزش کپیرایتینگ را بخوانید. منتظر بازخوردهای کپیرایترها و محتوانویسان عزیز هستم.
2 دیدگاهها
اغلب اوقات ۲۰۰ تا ۵۰۰ کلمه اول فقط معرفیه، چه جوری جذاب بنویسیم که شبیه خبرهای زرد و کلیکخور نباشه؟
قانون رو عوض کن. لزومی نداره معرفی باشه. تنها نکته اینه که کیورد بیاد، وگرنه میتونی هرجوری که خلاقیتت اجازه میده بنویسی.