آیا میخواهید از خانه کار کنید و درآمدی میلیاردی در ماه داشته باشید؟ من هیچ راهحلی برای این مسئله نمیشناسم! فقط قصد دارم در یک مطلب جامع، در حد آگاهیام، درباره آموزش کپیرایتینگ صحبت کنم. شاید این همان شغلی باشد که قرار است شما را به درآمد میلیاردی برساند! بههرحال اگر خوب با این مقوله آشنا شوید، بهاحتمال زیاد خواهید توانست در این وضعیت نابهسامان بازار کار، شغل مناسب و قابل توجهی را پیدا کنید.
آنچه در این یادداشت خواهید خواند یک نگاه کلی و اجمالی به تعریف کپیرایتینگ و کپیرایتر است. تا حد امکان تلاش خواهم کرد در موارد عمیق نشوم و کلام را بهاطناب نکشانم. و حتما در برنامهام هست که درباره هرکدام از زمینهها و شاخهها و مطالب مطرحشده در این یادداشت بعدها بهتفصیل بنویسم و همینجا منتشر کنم. پس اگر واقعا قصد دارید وارد این حوزه کاری شوید؛ حتما از امروز با وبلاگ عقاید یک گرگ و بخش آموزش آن همراه باشید و بمانید.
کپیرایتینگ چیست؟
پیش از آغاز ذکر یک نکته را ضروری میدانم. در کپیرایتینگ کلمات مهماند. کپیرایتر باید به مهارتهای نوشتاری مجهز باشد. حتما در شبکههای مجازی بیلبوردهای تبلیغاتی با اشتباهات فاحش املایی و نگارشی را دیدهاید. این مسئله بههیچوجه قابل پذیرش نیست. شما اگر میخواهید وارد این حوزه شوید؛ علاوهبر تسلط بر زبان و ادبیات فارسی و مهارتهای نویسندگی، حتما باید به اصول ویراستاری و نگارش و تولید محتوا هم مسلط باشید. اگر چنین نیست؛ پیش از آنکه وارد شغل کپیرایتینگ شوید، حتما باید زمانی را به یادگیری موارد گفتهشده اختصاص بدهید. برای این منظور میتوانید یادداشت آموزش ویراستاری ما را بخوانید.
کپی چیست؟
برای اینکه بدانیم کپیرایتینگ چیست، ابتدا باید با تعریف کپی (Copy) آشنا شویم. به متن تبلیغاتیای که هدف نهایی آن فروش (کالا یا خدمت) است کپی میگویند. (البته همکاری در برندینگ هم از اهداف کپیرایتینگ است.) کپی میتواند یک رپورتاژ آگهی، تبلیغ تلویزیونی، بیلبورد، تبلیغ رادیویی و… باشد؛ پس میبینیم که نوشتن کپی در همه مدیومها مدنظر است و مختص نوشتن متن روی کاغذ نیست. مشخصه اصلی این متن آن است که میبایست متقاعدکننده باشد و خواننده و مخاطب را با CTA (Call to Action) به خرید کالا یا خدمت ما ترغیب کند.
CopyWriting یا CopyRighting
وقتی از ما میپرسند شغلتان چیست و با پاسخ «کپیرایتر» مواجه میشوند؛ گمان میکنند که ما در حوزه کپیرایت فرهنگی فعالیت میکنیم! درواقع وقتی از کپیرایتینگ صحبت میکنیم، منظورمان حوزه نوشتن محتوای تبلیغاتی است. البته که این مسئله مختص ایران نیست و همهجای دنیا کپیرایترها با این معضل در تعریف شغلشان مواجهاند.
کپیرایتر کیست؟
از توضیحات بالا مشخص شد که نویسنده متنهای تبلیغاتی را کپیرایتر (Copywriter) میگویند. در پاسخ به سوال «شغل کپیرایتر چیست؟» هم میتوان همین جواب را داد. کپیرایتر کسی است که بهعنوان یک فریلنسر یا کارمند یک سازمان محتوای تبلیغاتی را تهیه میکند. این محتوا میتواند یک متن، تصویر، صوت و… باشد.
شرح وظایف کپیرایتر
یک کپیرایتر چه میکند و چه چیزهایی مینویسد؟ نوشتن متنهای تبلیغاتی، صفحات فروش، شعار سازمان و محصول، صفحات فرود (Landing Page)، ایمیلهای تبلیغاتی، مسابقات شبکههای مجازی، پادکستها، صفحه معرفی (درباره ما)، بروشور، بیلبورد و… برعهده کپیرایتر است. هرکدام از این فیلدها اطلاعات، آگاهیها و مهارتهای مخصوصبهخود را میطلبد. یک کپیرایتر حرفهای تلاش میکند درباره جزئیات و ویژگیهای خاص صنعتی که در آن فعال است اطلاعات کسب کند تا بتواند مفیدترین کپی را برای سازمان و مخاطب بنویسد. نوشتن شعارهای تبلیغاتی برندها، تگلاینها و اسلوگان هم در حیطه وظایف کپیرایتر است.
کپیرایتر وظیفه دارد درخواستهای مشتری را با آگاهی و تواناییهای خود ادغام کرده و جذابترین و ترغیبکنندهترین متن را بنویسد. درباره کیفیت این متن در ادامه کاملتر توضیح خواهم داد.
نکته: توجه داشته باشید که در ایران معمولا ردیف شغلی مجزایی برای کپیرایتر لحاظ نمیکنند و در شرح وظایف کپیرایتر وظایف کارشناس تولیدمحتوا هم آورده میشود. درباره تفاوت این دو حوزه هم در ادامه بیشتر صحبت خواهم کرد.
فروشندگی نوشتاری!
در تعریف کپیرایتینگ «فروش با کلمات» را هم آوردهاند و میگویند کپیرایتر فروشندهای است که پشت کیبرد نشسته است!
مخاطبان کپی چه کسانی هستند؟
کپیها برای ترغیب مشتری نوشته میشوند و غالبا دو گروه مشتری عمده دارند: یک. مصرفکننده (B2C)؛ دو. کسبوکارها و صنایع دیگر (B2B). هرکدام از اینها باز تواناییها و مهارتهای خاصی میطلبد که فرد در طی دوره فعالیت حرفهایاش بهمرور آنها را آموخته و در حوزه بهخصوصی حرفهایتر میشود.
کپیرایتینگ چه چیزهایی نیست؟
وقتی درباره کپیرایتینگ صحبت میکنیم باید دقت داشته باشیم که موارد زیر ربطی به کپیرایتینگ ندارند. (هرچند ممکن است در یک سازمان کپیرایتر وظیفه نوشتن آنها را هم برعهده داشته باشد.)
– تولید محتوا (محتوانویسی برای بازاریابی محتوایی) نیست. محتواهایی مانند بلاگپست، مقاله، آموزش و… . توجه داشته باشید که کپیرایتینگ همیشه (اغلب) با فروش همراه است؛ اما تولید محتوا چنین نیست. پس تفاوت عمده تولید محتوا و کپیرایتینگ در این است که دومی باید با فروش همراه باشد.
– نوشتن متون تخصصی نیست؛ مگر اینکه با فروش و اکشن از سوی مخاطب همراه باشد.
– نوشتن متون مخصوص روابط عمومی (PR) نیست؛ مانند سخنرانیها و اطلاعیهها.
بیایید با یک مثال کاملتر این تفاوتها را درک کنیم. یک گوشی جدید به بازار عرضه شده؛
– کپیرایتر: یک متن تبلیغاتی برای ترغیب مردم به خرید محصول جدید مینویسد. درباره فرم این متن بالاتر توضیح دادم که منظورمان همیشه نوشتن روی کاغذ نیست.
– محتوانویس: مقالهای برای معرفی گوشی جدید و مقایسه با محصولات پیشین و همرده و… مینویسد.
– نویسنده متون تخصصی: درباره ویژگیهای تخصصی این گوشی و نرمافزار و سختافزار و… آن مینویسد.
– روابط عمومی: اطلاعیهای در راستای دعوت به مراسم رونمایی گوشی جدید مینویسد.
کپیرایتر کجا کار میکند؟
درباره شغل کپیرایتر بهاجمال صحبت کردیم و حالا باید ببینیم یک کپیرایتر کجاها میتواند مشغول بهکار شود.
یک. سازمانها: در چنین شرایطی فرد میتواند از فرصت تمرین با حقوق بهره برده و از کمک دیگر همکاران برای یادگیری بیشتر استفاده کند. این شرایط همچنین میتواند زمینهای برای تقویت مهارتهای نرم فرد را نیز فراهم بیاورد.
دو. شرکتهای تبلیغاتی یا آژانسهای بازاریابی محتوایی: مزیت این مورد آن است که دیگر خود فرد بهدنبال مشتری نمیگردد و تمام تمرکزش را بر روی نوشتن منعکس میکند. همچنین امکان یادگیری بیشتر از مدیر مارکتینگ یا همکاران فعال در زمینه بازاریابی و… نیز برای کپیرایتر مهیاست. شاید داشتن درآمد کمتر نسبت به روش ارتباط مستقیم با مشتری را بتوان بهعنوان عیب این مورد ذکر کرد.
سه. فریلنسری: وقتی بهعنوان یک کپیرایتر فریلنسر فعالیت میکنید دیگر مسئولیت همهچیز با خودتان خواهد بود. قیمتگذاری، یافتن مشتری، ارتباط با مشتری و… همه بر گردن خود فرد خواهد بود. شاید بتوان هم با یک آژانس همکاری کرد و در کنارش بهصورت فریلنسری نیز کار کپیرایتینگ را ادامه داد.
بههرحال، درکل باید تلاش کنید خودتان را وارد حلقۀ اکوسیستم کنید و با شبکهسازی موثر با دیگر فعالان آشنا شوید تا بتوانید جای پایی برای خودتان دستوپا کنید.
تفاوت تولید محتوا و کپی رایتینگ چیست؟
بالاتر گفتیم که تولید محتوا چیست و کپی رایتینگ یعنی چه؛ تولیدمحتوا تهیه محتوای ارزشمند برای تبدیل خواننده به مشتری و مشتری به خریداری وفادار است. جهت فعالیت تولید محتوا در راستای کانتنت مارکتینگ است و میتواند یک بلاگپست، پادکست و… باشد. اما کپیرایتر تلاش میکند با نوشتن خواننده را به یک عمل خاص (خرید، عضویت، دانلود و…) ترغیب کند. این نوشته (کپی) میتواند صفحۀ فروش، رپورتاژ آگهی، پیامهای تبلیغاتی، متن ایمیل مارکتینگ و… باشد.
بهنظر من برای یک کپیرایتر خوب ضروری است که تولید محتوا هم بلد باشد. درواقع نمیشود بدون آگاهی از اصول تولیدمحتوا به یکباره وارد حوزه دیگر شده و در اصول کپیرایتینگ حرفهای شد. پس اگر نظر من را میخواهید؛ ابتدا کارتان را با تولیدمحتوا شروع کنید و بهمرور خود را بهسمت کپیرایتینگ سوق دهید. در نقطه مقابل، برای محتوانویس خوب آنچنان ضروری نیست که با اصول کپی رایتینگ آشنا باشد. البته که این آشنایی اگر وجود داشته باشد، بسیار عالی است و میتواند فرصتهای شغلی کپیرایتر را بهمراتب بالاتر ببرد.
درنهایت دقت داشته باشید که این دو مکمل یکدیگر هستند و یک محتوای خوب بدون کپیرایتینگ راه بهجایی نمیبرد و در حد یک محتوای معمولی میماند. پس اگر میخواهید وارد این حوزه شوید، توصیه میکنم که ابتدا خوب روی نوشتن محتوا و اصول نگارش و داستانسرایی و… کار کنید و بعد حرفهایتر به کپیرایتینگ بپردازید و روزبهروز خودتان را به ابزار و اطلاعات جدیدتر مجهز کنید.
معرفی کتاب کپیرایتینگ
اینجا قصد ندارم کتابهای کپیرایتینگ را معرفی کنم. البته پیشتر کتاب بهترین قصهگو برنده است را در بخش معرفی کتاب وبلاگ عقاید یک گرگ معرفی کرده بودم. این کتاب از بهترین کتابها برای تولید محتوا و کپیرایترهاست و میتواند در روشن شدن نگرشتان خیلی کمکحال باشد.
کتاب دیگری که پیشتر اینجا معرفی شده، کتاب ماشین محتوا دن نوریس است. این کتاب هم برای کسانی که بهتازگی کار کپیرایتینگ یا تولیدمحتوا را شروع کردهاند بسیار مفید خواهد بود. البته اگر هنوز این کتاب را نخواندهاید، در هر مرحلهای و سطحی که هستید حتما زمانی را به مطالعۀ آن اختصاص دهید.
باز اگر کتاب کپیرایتینگ مفیدی ببینم؛ همینجا و در بخش معرفی کتاب دربارهاش خواهم نوشت. پس اگر بهدنبال یادگیری و یک سایت کپیرایتینگ و تولیدمحتوا هستید، حتما با وبلاگ عقاید یک گرگ و نوشتههای من در بخش آموزش همراه بمانید!
چگونه کپیرایتر بشویم؟
چون اینجا بنا را بر ایجاز کلام گذاشتهایم و نمیخواهیم در آموزش کپی رایتینگ عمیق شویم، به ذکر چند نکته کلیدی اکتفا میکنم و اگر سوالی داشتید در بخش دیدگاهها پاسخ خواهم داد. حتما در آینده نیز عمیقتر و مفصلتر به همۀ بخشهای این نوشته خواهم پرداخت و خواهم نوشت.
– تمرین کنید! حتی با سادهترین متنها شروع کنید و بنویسید. برای شرکتهای معروف در ذهنتان شعار و تبلیغ طراحی کنید. اینقدر تمرین کنید که ذهنتان چشمۀ جوشان ایدهها شود.
– وارد جامعه شوید. مردم را بشناسید. بهاحتمال زیاد مشتری شما در آینده گروهی از همین مردم خواهند بود. هرچقدر که بیشتر با دغدغهها و معیارها و… مردم آشنا شوید، امکان نوشتن کپی بهتری هم خواهید داشت.
– مطالعه کنید. بهتجربه عرض میکنم که مطالعه آزاد در زمینههای بازاریابی، ادبیات، روانشناسی و… میتواند بسیار مفید و کمککننده باشد. ادبیات بخوانید تا بهتر بنویسید. روانشناسی بخوانید تا بهتر با مردم (مشتری) آشنا شوید و بدانید چه چیزهایی مردم را تحریک میکند و چگونه میتوان مشتری بالقوه را بالفعل کرد.
– از همهجا و همهکس یاد بگیرید! من هربار که سوار مترو میشوم نکات کپیرایتینگی جدیدی از دستفروشهای مترو یاد میگیرم! حالا یک روز مینشینم و مطلب درسهایی از دستفروشهای مترو برای کپیرایتینگ را مینویسم.
– ایده، استایل و تکنیک اختصاصی خودتان را داشته باشید. این توانایی با زیاد نوشتن و تمرکز بهدست میآید. مهم نیست درباره چه مینویسید؛ فقط بنویسید. یک کمپانی معروف را انتخاب کنید و سعی کنید با اطلاعاتی که از اینترنت دربارهاش پیدا کردهاید، یک رپورتاژ آگهی بنویسید. البته در مطالب آینده بیشتر درباره تمرینهای کپیرایتینگ و نویسندگی محتوا صحبت خواهیم کرد. فعلا در همین حد کافیست و بیش از این از حوصلۀ بحث این یادداشت خارج است.
– منتظر استخدام شدن نباشید! همانطور که در تمرین بالا گفتم؛ نمونهکارهایی بنویسید تا روال کار دستتان بیاید. این نوشتهها بیفایده هم نیستند و بعدها میتوانید بهعنوان نمونهکار در رزومهتان اضافهشان کنید.
نکته: حقیقت این است که خودم از این قسمت نوشته چندان راضی نبودم. چون هم نمیخواستم کلام را بهدرازا بکشانم و هم نمیشد در چندخط کامل همهچیز را توضیح داد. پس سعی میکنم در ادامه مطلب برایتان جبران کنم و قول میدهم که در روزهای آینده مطالب اختصاصی و کاملتری برایتان بنویسم. لطفا شما هم برایم بنویسید که دوست دارید کدام بخشها را زودتر بنویسم.
مشکلات یک محتوای تبلیغاتی (کپی)
بهعنوان یک نویسنده تبلیغاتی به چه نکاتی باید توجه داشته باشیم تا کپیمان در دستۀ بدها قرار نگیرد؟!
– تیتر اصلی (عنوان مطلب) کسلکننده است. شاید سایتهایی مانند بازفید برای یادگیری تیترنویسی مفید باشند.
– تیتر اصلی از سطح مخاطب هدف بالاتر است. درباره شناخت مخاطب هدف بالاتر نوشتم و در ادامه باز هم توضیح خواهم داد. توجه داشته باشید که تیترنویسی مهارتی حیاتی برای کپیرایترهاست؛ چون بدون تیتر خوب انگار هیچ چیزی ننوشتهاید. اگر تیتر شما مخاطب را ترغیب به مطالعه نکند، هرچهقدر هم که مطلبتان سطح بالا و مفید باشد، ارزشی برایتان ایجاد نخواهد کرد.
– در تیتر اصلی دروغ بگویید. اگر مخاطب با تیتری دروغین وارد صفحه شما شود و بعد ببیند که محتوایتان ارزشمند نیست، برگشتی در کار نخواهد بود. بهاینترتیب شما یک مشتری را برای همیشه از دست خواهید داد.
– در CTAهایتان واضح و مشخص عمل نکنید. خودتان را جای مخاطب بگذارید؛ آیا دوست دارید روی لینک دانلود رایگان کلیک کنید و بعد ببینید صفحه موردنظر از شما هزینهای بابت دانلود میطلبد؟
– چیزی بگویید که نمیتوانید به آن عمل کنید. اگر به مخاطب وعدهای بدهید که از توانتان خارج است، تاثیر بسیار بدی روی کل برندتان خواهید گذاشت. نمونه واضح این مورد را چندی پیش در تبلیغات بیلبوردی یکی از سایتهای فروش بلیط هواپیما دیدیم.
اینها نمونههایی برای مشخص شدن کپی بد بودند. در ادامه مطلب آموزش کپیرایتینگ که به قسمت ویژگیهای یک متن تبلیغاتی خوب رسیدیم، نکات مثبت بیشتری ذکر خواهم کرد.
کپی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
وقتی نمونههای کپیرایتینگ خوب در سطح جهانی را بررسی میکنید، چنین نکاتی توجهتان را جلب میکند. پس از صرف زمان برای دیدن و خواندن نمونه کپیرایتینگ در کلاس جهانی غافل نشوید.
– مخاطب را به مشارکت (کامنت) و پاسخ دادن کامل تشویق کنید. (CTA)
– از تکنیکهای داستانگویی بهره بگیرید.
– مستند صحبت کنید.
– از محتوای تصویری هم استفاده کنید. (عکسها، نمودارها و…)
– مخاطب خود را بشناسید و به او احترام بگذارید.
– محتوای خاص و منحصربهفرد بنویسید. کپی بیذکر منبع و سرقت ادبی ممنوع است!
– محتوا علاوهبر ارزشمند بودن، باید جذاب هم باشد.
– برای مخاطب واقعی (یک انسان) بنویسید؛ نه گوگل.
– در کپیهای طولانی (مانند رپورتاژ) از قواعد و قوانین تولید محتوا استفاده کنید.
– میان ایجاز و اطناب تعادل ایجاد کنید.
– نیاز مخاطب را شرح دهید؛ سپس راهکارتان را ارائه کنید.
– صنعتتان را خوب بشناسید.
– از کمک گرفتن نترسید. گاهی ایدهها در میان همین صحبتهای دوستانه جرقه میزنند.
– اگر برای وبسایت کارفرما مینویسید، یا یک صفحه فرود، باید از مبانی سئو هم آگاه باشید.
– هدفتان را مشخص کنید و بعد نگارش را آغاز.
– تیتر را اصولی و جذاب و صادقانه بنویسید.
– قابل خواندن، قابل فهم، قابل کنش و قابل بهاشتراکگذاری (بازنشر) بنویسید.
محصول را خوب بشناسید و خوب معرفی کنید
یک. محصول/خدمت خود را چگونه معرفی میکنید؟
دو. ویژگی خاص و منحصربهفرد محصول شما چیست؟
سه. محصول شما چه مزیت بزرگی برای مشتری ایجاد میکند؟
چهار. محصول شما کدام مشکل و معضل مشتری را حل میکند؟
سوالاتی برای مشتریشناسی
یک. چه کسی محصول شما را میخرد؟
دو. خودتان دوست دارید چه کسانی محصولتان را بخرند؟
سه. خریداران کدام ویژگی محصولتان را بیش از بقیه دوست دارند؟
هدفتان از پیام را مشخص کنید؟
معرفی؟ ترغیب به خرید؟ آگاهسازی؟ بهروزرسانی؟ هشدار؟ هدف شما کدام است؟ اینها را نباید با هم قاطی کنید. با مخاطبتان بهروشنی صحبت کنید و بگویید از او چه میخواهید. به مخاطب بگویید که انتظار چه واکنشی را دارید. اگر مخاطب در فهم هدف شما از پیام دچار سردرگمی شود، بهاحتمال زیاد هیچ اکشنی نشان نخواهد داد.
اگر میخواهید مخاطب خود را ناامید کنید…
– مثل یک احمق با او برخورد کنید!
– از اصطلاحات تخصصی و کلمات اختصاری زیاد استفاده کنید.
– پیچیده بنویسید.
– سخنتان را بپیچانید و بهتفصیل و اطناب بپردازید.
یک نکته
زمان مردم را هدر ندهید! اگر حرفی دارید بهایجاز و سریع بیانش کنید.
تکنیکهای کپیرایتینگ
– توجه مخاطب را جلب کنید.
– به او اثبات کنید که پیشنهاد شما باعث ایجاد تغییر خواهد شد.
– به مخاطب فرصت مناسب بدهید تا اکشن خود را نشان دهد.
– آسان بنویسید.
– تصویری بسازید که در ذهن آنها حک شود.
– کاری کنید که درباره محصولتان صحبت کند.
– کاری کنید که دوباره برگردد.
– به مشتری بگویید که دوست دارید چه اکشنی از جانب او ببینید.
– به مشتری دلیلی بدهید که این کار را انجام دهد.
– تک تک کلمات را سنجیده و سخته انتخاب کنید. بهقول جناب نظامی در مخزنالاسرار: «آنکه ترازوی سخن سخته کرد / بختوران را بهسخن بخته کرد».
– پاراگرافها را کوتاه بنویسید.
– از بولتبندی مناسب بهره ببرید.
– پیش از ارسال هر متنی یکبار بازخوانیاش کنید. پای اعتبار شما در میان است!
– صادقانه و سرراست صحبت کنید.
– از تکرار زائد بپرهیزید.
– مستقیم بروید سر اصل مطلب.
– به مخاطب دستور ندهید. به او حق انتخاب بدهید.
– از سمت مشتری هم فکر کنید. (خودتان را جای مشتری بگذارید.)
– از شبکههای مجازی کمک بگیرید و رابطهای صمیمیانه با مشتری بسازید.
– به بیان مزایا بپردازید. (محصول ما زندگیتان را بهتر و آسانتر و لذتبخشتر خواهد کرد.)
– پیش از نگارش؛ به پژوهش بپردازید و همانگونه که بالاتر هم گفتم، مستند صحبت کنید.
– به نگارش مسلط باشید. اشتباه املایی و نگارشی را بهصفر برسانید.
– هدف کپیرایتینگ فروش است، اما این هدف هر وسیلهای را توجیه نمیکند! اخلاقمدار باشید.
– روی نقاط قوت محصول خودتان متمرکز شوید؛ نه ضعفهای محصولات رقیب.
– تمرین زیاد نوشتن را فراموش نکنید.
– از صمیم قلب بنویسید و خودتان به محتوای نوشتهتان باور داشته باشید.
– رمز خوب نوشتن بازبینی است! با یک بار نوشتن قانع نشوید. چندبار بخوانید و بهترش کنید.
– سطح توانایی شما در داستاننویسی رمز تمایزتان با دیگر کپیرایترها خواهد بود.
– از قدرت تاثیرگذاری تصویر و نمودار چشمپوشی نکنید.
– طوری بنویسید که انگار حضوری دارید با مشتریتان گفتوگو میکنید.
– کار شما یک هنر است؛ خودتان را هنرمند بدانید و به اثری که خلق میکنید احترام بگذارید.
– قابل اعتماد باشید و صادق.
– قابل فهم صحبت کنید.
– مثبت بنویسید؛ و سوالاتی مطرح کنید که پاسخشان «بله» باشد.
– فرمول PAR کپیرایتینگ را بهکار بگیرید: Problem – Agitate – Solve. البته فرمولهای کپیرایتینگ بسیارند و اینجا قرار نیست درباره آنها صحبت کنیم. این فرمول را بهعنوان نمونهای از تکنیکهای خاص کپیرایتینگ آوردم تا در آینده مفصلتر درباره این فرمول و دیگر فرمولهای کاربردی کپینویسی صحبت کنیم. با کلیک روی این لینک تکنیکها و فرمولهای کپیرایتینگ را در آموزش جامع و کامل یاد بگیرید.
و اما پایان این یادداشت…
امیدوارم که تلاش من در کوتاهنویسی و اختصار باعث نشده باشد که این یادداشت از جنبۀ آموزشیاش دور شود. هدف این بود که در یک مطلب جامع به همۀ زوایای کپیرایتینگ بپردازیم تا در ادامه بهصورت مجزا هرکدام را مورد بحث قرار دهیم. اگر سوالی برایتان ایجاد شده؛ لطفا همینجا مطرح کنید تا در حد توان پاسخ بدهم.
قرار نیست در بخش آموزش وبلاگ دوره آموزشی کپیرایتینگ و کلاس کپیرایتینگ راه بیندازم. پس همهچیز رایگان است و صرفا از روی علاقه است که میخواهم درباره فیلد کاریام با شما صحبت کنم. و امیدوارم که این صحبتها شاید برای چند نفر مفید واقع شود و آنها را در درک معنی کپیراتینگ و کپیرایتر شدن کمک کند. درباره حقوق کپیرایتر و درآمد کپیراتینگ صحبت نکردم؛ چون معیار مشخصی در ایران وجود ندارد و هر سازمان و شرکتی رقم خودش را ارائه میدهد. این دیگر بستگی به رزومه و تواناییهای شما در مذاکره و مصاحبه دارد.
تلاش کردم چیزی را از قلم نیندازیم. اگر چیزی از چشم من پنهان مانده؛ لطفا شما برایم بنویسید تا یک یادداشت جامع و کامل درباره کپیرایتینگ و کپیرایتر داشته باشیم. پذیرای نقدها و پیشنهادات شما هستم. با احترام؛ رحمان نقیزاده.
19 دیدگاهها
چقدر خوب بود همیشه فکر میکردم که دوست دارم وارد تولید محتوا بشم و همه رو با کپی رایتینگ یکی میدیدم ، کتابهایی که معرفی کردید به درد تولید محتوا هم میخوره؟ میشه یکم واضح تر بگید بدون هیچ آشنایی در این وادی چطور میشه بهش وارد شد؟
بازم ممنون برام خیلی مفید بود
بله. این کتابها برای تولیدمحتوا هم مفید هستن. صفحهٔ کتابها رو بخونید، متوجه میشید.
تو یادداشت هم نوشته بودم که اول باید آشنایی با اصول و قواعد نگارش داشته باشید، بعد میتونید تولید محتوا رو شروع کنید. منابع خارجی زیادی برای آموزش تولیدمحتوا هست؛ و اگر فرصتی دست بده شاید خودم هم بنویسم. فعلا تمرکزم روی کپیرایتینگه. اگر تو مسیر سوالی براتون پیش اومد میتونید ازم بپرسید. درخدمتتون هستم.
دمت گرم و دلت خوش.
ممنون مقاله مفیدی بود . در بخش “مشکلات یک محتوای تبلیغاتی (کپی)” من ابتدا فکر کردم اشتباه املایی هست بعد فهمیدم بخش اول جمله ، عمل اشتباه رو عنوان کردید . انتظار داشتم مثلا اینطور می بود : “در عنوان دروغ نگویید”
اصلا نمیدونستم کپیرایتینگ و تولید محتوا باهم به یک فیلد اشاره میکنند. کتاب رو حتما میخونم…ممنون. منتظر بقیهاش هستم.
حتما به زودی با آموزش کپی رایتینگ در یادداشتهای جدید برمیگردم!
چندجا برای بازگردوندن حواس خواننده استفاده کردم!
Thanks for a concise and interesting introduction to this topic. The methods that you took the pain to explain could actually be used to help people who might not want to pursue copywriting as a career. For instance, as a teacher, I could incorporate some of them in order to optimize my style and add a personal touch.
مطلب بسیار خوبی بود، ممنونم از زمانی که گذاشتید برای این کار. سوال بنده این هستش که ما برای این کار نیازمند دانش و اطلاعات در چه حوزه هایی هستیم؟ تو چه چیزی باید بیشتر متمرکز باشیم؟
سلام.
همونطور که تو متن یادداشت آموزش کپی رایتینگ هم نوشتم؛ پیشنیاز ما برای شروع کار محتوانویسی و بعد از اون ورود به شغل کپی رایتر بودن، آشنایی ما اصول نگارشی و ویراستاریه. این پیشفرض رو قائلیم که کسی که میخواد تولید محتوا رو شروع کنه، صحیح نوشتن رو بلده. آشنایی با زبان انگلیسی و ترجمه هم در حد متوسطی نیازه. چون منابع مورد ارجاع ما اکثرا به این زبان هستن و ما برای اینکه بتونیم یک متن معتبر و دقیق بنویسیم باید توانایی خواندن و درک مطلب به انگلیسی رو تقویت کنیم. با این پیشنیازها وارد کار میشیم. مطالعه میتونه کمک کنه ذهنمون رو خلاق و فعال نگه داریم. ما باید ذهنی پر از ایده داشته باشیم و آماده باشیم که هرلحظه یادداشت جدیدی بنویسیم. بالاتر توضیح دادم که چطوری باید تمرین کنیم تا به این آمادگی برسیم. تمرکز ما روی این اصول خواهد بود.
بعد از یادگیری اصول پایه و اولیه، باید ببینیم که کارفرما یا مشتری از ما چی میخواد و دقیقتر بخوام بگم تو چه صنعت و حوزهای فعاله. مثلا اگر شما قراره تولید محتوای یک سایت فروش بیمه رو انجام بدید، باید دانش و اطلاعاتتون رو در زمینه بیمه افزایش بدید تا محتوای تولیدیتون از کیفیت بالاتری برخوردار بشه.
بعد از این مراحل هم باید تلاش کنیم که هر روز چیزهای جدیدی یاد بگیریم و سطح کیفی و فنی خودمون رو بالاتر ببریم. این کار هم با مطالعه کتابهای تولید محتوا و کپیرایتینگ و خوندن مقالات معتبر و تجربیات دیگران میسر میشه.
موفق باشید. باز اگر تو مسیر به سوالی درباره تولید محتوا یا کپیرایتینگ برخوردید، در حد آگاهیم پاسخگو خواهم بود.
ممنونم از توضیح بسیار کاملتون. با توضیحی که فرمودید من الان در قدم سوم هستم، دوره های نگارشی رو گذروندم و لیسانس مترجمی زبان دارم و مشغول به کار ترجمه هستم. در قدم بعدی باید بیشتر مطالعه داشته باشم و به نظرم میتونم نمونه هم بنویسم تا راه بیفتم یک مقدار.
بله. خیلی هم عالی. با نوشتن شروع کنید. من یک کانال شخصی دارم که بیشتر نوشتههام رو اونجا میذارم. ولی اگر آگهی استخدام تولید محتوا هم ببینم مینویسم. اگر دوست داشتید اکانت Gamnam رو در تلگرام دنبال کنید.
بله حتما..ممنونم. نوشتن که همیشه در حال نوشتنم:) ولی اینکه به عنوان شغل باشه یا برای تبلیغات باشه، خیر. باید ازین به بعد هدفمند تر بنویسم.
ممنونم از پاسخگوییتون
من تو نگارش فارسی یکم مشکل دارم.جمله بندی و محل قید ها و این جور چیزا
میخواستم ببینم کتابی میشناسید درباره نگارش صحیح بهم معرفی کنید
یا منبعی که یاد بگیرم
سلام. اگر دوست دارید اساسی و از پایه شروع کنید، پیشنهاد من کتابهای زبان فارسی پایه دانشگاهی است. مثلا دو جلد کتاب دستور زبان فارسی حسن انوری و حسن احمدی گیوی میتواند خیلی مفید باشد. این کتاب ارزان است و نسخههای دستدوم آن در بازار بهراحتی پیدا میشود. معمولا به این کتاب دستور زبان انوری گیوی میگویند. در کنار آن، هر کتاب دستور جدیدی که بخوانید میتوانید مفید باشد. کتابهای زیادی برای دانشجویان ادبیات فارسی نوشته شده است.
کتاب غلط ننویسیم ابوالحسن نجفی هم برای شروع کار تولیدمحتوا خیلی خوب است و شما را اشتباهات مرسوم در نگارش فارسی دور میکند.
کتاب دیگری هم با عنوان مبانی درست نویسی زبان فارسی معیار از دکتر ناصر نیکوبخت در بازار موجود است.
در کنار این کتابها، میتوانید مقالههای مرتبط با دستور زبان را مطالعه کنید. از سایت SID یا Ensani دات آی آر مقالههای رایگان را انتخاب و مطالعه کنید.
چه مطلب مفیدی نوشتی. قلمت پرتوان.
مسیر رو برای کسی که توی این کاره، روشن میکنه.
ممنونم. در مسیر آموزش کپی رایتینگ موفق باشی.
چه مطلب مفیدی منم همیشه فکمیکردم این اصطلاح مربوط به حوزه کپی رایت هست.