بالاخره پس از دو سال انتظار، مقالۀ دومم با عنوان «جایگاه و نقش گرگ در شاهنامه» در نشریه متنپژوهی ادبی دانشگاه علامه طباطبایی منتشر شد. این مقاله را میتوانید از لینک پایین پاراگراف دانلود کنید. من برای احترام به نشریه، لینک مستقیم را قرار نمیدهم و به صفحۀ این مقاله در سایت خود نشریه ارجاع میدهم.
دانلود مقاله جایگاه و نقش گرگ در شاهنامه
چکیده مقاله
در تحلیل متون حماسی به نقشآفرینی ویژۀ برخی حیوانات در پرورش حماسه برمیخوریم؛ این نقشآفرینی گاه مثبت و توتمیک است و گاه منفی و شریرانه. مانند گرگ که در برخی اساطیر و حماسههای جهان خویشکاریهای مثبتی دارد، اما در برخی دیگر چنین نیست. در شاهنامه نیز نقشآفرینی گرگ غالباً منفی است. در این مقاله با روش تحلیل متن کوشیدهایم دلایل نگاه منفی فردوسی به گرگ را تحلیل کنیم. نتایج حاصل نشان میدهد که یک دلیل عمدۀ ارائۀ تصویری منفی و شریرانه از گرگ در شاهنامه، حضور اهریمنی گرگ در متون مذهبی ایران باستان است که کشتن آن را جزو اعمال مثبت و دارای پاداش برمیشمارند. دلیل دیگر این مسأله یکی گرفته شدن تورانیان با ترکان توسط فردوسی در شاهنامه است. از این رو، فردوسی هنگام سخن گفتن از تورانیان آنها را به گرگ تشبیه کرده و صفتهای منفی این حیوان را برای توصیف آنان بهکار برده است.
کلیدواژههای مقاله جایگاه و نقش گرگ در شاهنامه
- گرگ
- شاهنامه فردوسی
- اسطوره
- حماسه
اطلاعات مقاله
عنوان: جایگاه و نقش گرگ در شاهنامه
نویسندگان: دکتر یوسف محمدنژاد عالیزمینی – دکتر فرانک جهانگرد – رحمان نقیزاده گرمی
محل انتشار: فصلنامۀ علمی متنپژوهی ادبی
اطلاعات: دوره 26 – شماره 91 – بهار 1401 – صفحات 61 تا 87
برای دریافت مقالۀ پیشین با عنوان «بررسی تطبیقی نقش گرگ در اسطورههای ملل و اسطورههای ایرانی» روی لینک کلیک کنید. اگر به موضوع گرگ علاقهمندید، بخش گرگ را در وبلاگ عقاید یک گرگ دنبال کنید. لطفاً پس از مطالعۀ این مقاله، نظرتان را هم در بخش دیدگاهها برایم بنویسید.