معمولاً هنگامی که وارد گروههای کاری تازه میشوم یکی از پرسشهای پُرتکرار دوستان و همکاران این است که کپیرایتینگ با UXرایتینگ چه تفاوتهایی دارد؟ با توجه به شباهتهایی که این دو شاخه از نوشتن دارند، توضیحِ درلحظه و شفاهی کمی سخت میشود؛ برای همین این یادداشت بهنسبت کوتاه را مینویسم تا چشماندازی از تفاوتهای تبلیغنویسی با نوشتن برای تجربه کاربری داشته باشیم.
درباره «کپیرایتینگ چیست؟» یک آموزش صفر تا صد نوشتهام که میتوانید با کلیک روی لینک مطالعهاش کنید. UXرایتینگ هم هنر نوشتن برای بهبود تجربۀ کاربر در محصول دیجیتال (اپلیکیشن و سایت) است؛ یوایکسرایتر با نوشتن پیامهای خطا، منوها، کلیدها، و… به کاربر کمک میکند که در مسیر استفادهاش از محصول، آسانتر و دقیقتر به هدفش برسد. یو-ایکس مخفف User Experince است. یوایکسرایتینگ زیرمجموعهای است از UX Design.
تفاوتهای کپیرایتینگ با UXرایتینگ
تکرار این دو کلمه در یک نوشته چقدر سخت است! بگذریم. با مقدمه کوتاهی که بالاتر نوشتم، میروم سراغ تفاوتها. کپیرایتر و یوایکسرایتر، هردو متخصصان نوشتناند و خلاق. این دو عنوان شغلی علیرغم شباهتهایشان، تفاوتهای عمدهای دارند؛ و باز هم با وجود همۀ تفاوتها، این دو فرد میتوانند با تغییر در ذهنیت محتواییشان، و یادگیری جزئیات و نیازمندیها، در شاخۀ دیگر مشغول بهکار شوند.
تفاوت در هدف
هدف نویسنده UX بهبود و تسهیل تجربۀ کاربر است. او بهدنبال فروش و نرخ تبدیل و ترغیب کاربر نیست و میخواهد مخاطب خود را در مسیرش راهنمایی کند. در نقطۀ مقابل، کپیرایتر اهداف مارکتینگی دارد و در پی ترغیب کاربر به عملی است که میتواند منجر به خرید، عضویت، دانلود، و… شود.
بالاتر هم اشاره کردم که کار کپیرایتر و یوایکسرایتر همپوشانی دارد. آنچه که میخوانید صرفاً برای ترسیم خط فاصلی میان این دو فیلد شغلی است. در ادامه هرجا که این نکته را از قلم انداختم، شما اضافهاش کنید.
تفاوت در تیم
کپیرایتر عضوی از تیم مارکتینگ سازمان است و در راستای اهداف و برنامههای این تیم کار میکند. UXرایتر عضوی از تیم محصول و یوایکسدیزاین است و با اعضای این تیم همکاری میکند.
تفاوت کپیرایتینگ با UXرایتینگ در محل کاربرد نوشته
نوشتههای یوایکسرایتر معمولاً در بستر اپلیکیشن یا سایت (داخل خود محصول دیجیتال) منتشر میشود. در نقطه مقابل، نوشتههای کپیرایتر دامنۀ گستردهتری از محل انتشار دارند و هم آنلاین و هم آفلاین منتشر میشوند. کپیرایتر برای محصول، درباره محصول، و در بسترهای گوناگون مینویسد.
تفاوت در مدل نوشتن
یوایکسرایتر شفاف و کاربردی و کوتاه (بهقول اهالی اکوسیستم، To the Point) مینویسد. نوشتههای کپیرایتر، در سوی دیگر، براساس نوع کپی مدنظر گوناگوناند؛ اما در کل، باید آگاهیبخش و ترغیبکننده باشند. طول نوشتهها نیز در کپیرایتینگ منعطف است و میتواند از میکروکپیها را مشمول باشد تا مقالات منتشرشده در بلاگ.
تفاوت در پیام
پیام نوشتههای کپیرایتر این است: «این کار را انجام دهید!» امّا یوایکسرایتر میخواهد این پیام را منتقل کند: «اگر میخواهید این کار را راحتتر انجام دهید، پس…».
تفاوت کپیرایتینگ با UXرایتینگ در کمک
هر دو فرد عضو یک سازمان هستند و هدفشان کمک به پیشرفت آن است. ولی اگر بخواهیم اینجا مرزی مشخصکننده ترسیم کنیم، باید بگوییم که هدف یوایکسرایتر کمک به کاربر برای تجربهای بهتر است، و هدف کپیرایتر کمک به سازمان برای تحصیل اهداف مارکتینگی.
تفاوت در خلاقیت
خلاقبودن برای هر دو شغل الزامی است؛ ولی جنس خلاقیتشان فرق دارد. یوایکسرایتر دستورالعملهایی دارد که در هماهنگی با تیم محصول مشخص شده و نویسنده تلاش میکند متنهای خود را براساس آنها بهینه کند. در نقطه مقابل، دست کپیرایتر برای بهرهگیری از خلاقیت بازتر است.
تفاوت در درآمد
میگویند درآمد یوایکسرایتر بالاتر از کپیرایتر است! هیچ آماری برای این مدعا ندارم و صرفاً شنیدههایم است. این نکته را هم نوشتم که اگر تصمیم به تغییر مسیر شغلی از تولید محتوا به کپیرایتینگ یا یوایکسرایتر گرفتهاید، با چشمانی بازتر انتخاب کنید!
از تفاوتهای کپیرایتر با UXرایتر چیزی جا انداختم؟
لطفاً شما هم اگر نکتهای درباره تفاوت کپیرایتینگ با UXرایتینگ در آستین دارید، در بخش دیدگاهها بنویسید تا این یادداشت غنیتر شود. برای مطالعۀ دیگر یادداشتهای آموزشی وبلاگ روی لینک کلیک کنید و وارد بخش آموزش شوید.