کتاب استالین یا تروتسکی اولین اثر رسمی منتشرشده امین اطمینان است. نویسنده در این کتاب، که بههمت نشر نوگام منتشر شده است، سه روایت از سه برهۀ زندگی خود را بهشیوهای سیال بیان میکند. در ادامه قرار است اندکی دربارۀ این کتاب صحبت کنم و در انتها لینک دانلود رایگان کتاب را (برای خوانندگان داخل ایران) قرار دهم.
نویسنده در آغاز کتاب استالین یا تروتسکی مینویسد:
«بعضی جاها تروتسکی شدم و بعضی جاها استالینطور عمل کردم. همچنان که بقیه. گاهی حذف میکنیم. گاهی حذف میشویم. این روایتها همچین چیزهایی در خودشان دارند. اگر بتوانند. مگر بتوانند. به همین سادگی. تمام. خلاص.»
امین اطمینان دانشآموختۀ تاریخ است، اما آشناییاش با دنیای ادبیات و سالها حضور و نوشتنش باعث شده که در این کتاب از منظر فرم و محتوا با نوشتههایی خوب و خواندنی روبهرو باشیم. حالا برویم و برای آشنایی بیشتر توضیحات خود نویسنده و ناشر را دربارۀ کتاب بخوانیم.
معرفی کتاب استالین یا تروتسکی
همانطور که بالاتر هم اشاره شد، این کتاب مجموعهای است از 3 روایت؛ روایتهایی که هرکدام قسمتی از زندگی نویسنده را بیان میکنند. روایتها تازهاند و انگار داریم بخشی از روزمرهنگاریهای دوستمان را میخوانیم. زمان نوشتن همین امروز است؛ امروز که درگیر جهانگیری کرونا هستیم. مخصوصاً در روایت اول – محلهبندان – ردپای ماسک و کرونا را بهوضوح میتوان دید! نکتۀ جالب توجه نگاه خاص نویسنده به جزئیات است: ساختمانها، اشیا، آدمها، اتفاقها، لحظهها و… همه با نگاهی ریزبینانه و دقیق گزارش میشوند تا خواننده بتوانند تصویر سیال روایت نویسنده را تا حدودی در ذهن خود بازسازی کرده، با داستانها همراه و همگام پیش برود.
روایت اول: «محلهبندان» در شهر محلۀ سرشور شهر مشهد (زادگاه و محل زندگی نویسنده) میگذرد. گویا نویسنده پس از سالها دوری، خانهای در محلۀ قدیمی کودکیاش اجاره کرده و خود را – و ما را همراه خود – به محلهای میبرد که اثری کمرنگ از آن محلۀ قدیمی مانده است.
روایت دوم: «چلّه» روایتی از دوران دانشجویی و جوانی نویسنده است. او بههمراه گروهی از دانشجویان تاریخ محض دانشگاه فردوسی در یک اردوی دانشجویی راهی اصفهان شدهاند. روایت چلّه در اصفهان میگذرد و ما با شخصیتهایی آشنا میشویم که در ذهن نویسنده خاطرههایی ساختهاند.
روایت سوم: «آنکه میخواست سروش باشد» تقدیم شده است به «یاد و خاطرۀ کورش اسدی» و در جایجای آن اشارههایی به مجموعهداستان باغ ملی کورش اسدی شده است. نویسنده در این روایت – شاید بتوان گفت تلخ – ما را همراه خود با یک سفر هوایی به اهواز میبرد. شهری که قرار است برای اولینبار از نزدیک ببیند.
نویسنده میگوید…
ایدۀ نوشتن روایت یا زندگینگاره یا مموآر، یا هر آنچه که اسمش را میگذارید، چیزی بین واقعیت و تخیل، آمیخته در هم، بهعنوان یکی از قالبهای مرسوم نوشتاری در ادبیات معاصر جهان، برای من از فراخوانهای عمومی «یک تجربه» برای مخاطبان و خوانندگان مجله داستان همشهری، در اوایل دهۀ نود شکل گرفت. آنموقع فقط علاقهمند به ادبیات و داستان و شعر بودم و گاهی داستانکهایی مینوشتم. شعرهایی مینوشتم. و بعضی از موضوعات فراخوانهای «یک تجربه» مربوط به بخش «روایتهای مستند» مجله را شرکت میکردم. برای بعضیها ایدهای یا دادهای نداشتم. و سعی میکردم چیزهایی از زیر زبان خانوادهام یا دوستانم بیرون بکشم. چندتایی از روایتهای کوتاه پانصدششصد کلمهایم آنجا، توی مجله، چاپ شد- ناتورِ دشتخوانی، چیلیکچیلیک، اَثاثکُشی، نقاط عطف، گمگشته، راهمرد، مدلِ مصری – و کمکم جسارت و شهامت پیدا کردم که پرحجم بنویسم و تجربۀ عمیقتر نوشتن از زندگیم را جُستم. نوشتن داستان و روایت.
بعدها در لابلای نوشتنها یا فکر کردن به این روایتها یا حتی داستانهام به این نتیجه رسیدم که هر کدام از ما آدمها در زندگی شخصی و اجتماعیمان، فارغ از اینکه کجای جهان زیست میکنیم و توی چهجور سیستمی، با وقایعی که از سر میگذرانیم یا از سرمان میگذرانند، استالین و تروتسکیای فعال و همراه، در درون و برون خودمان داریم. به زبان ساده حذف میکنیم. یا حذف میشویم. کسانی، چیزهایی از ما را حذف میکنند یا حتی خودمان را. و ما چیزهایی از کسانی را حذف میکنیم یا حتی خودشان را. اسم کتاب از اینجا، از این فرضیه یا نظریه، میآید و آب میخورد و جان میگیرد.
این سه روایت هر کدام برای من نشانۀ بخشی از، بخش مهمی از، زندگیم است، تا اینجای کار، که چارچوبهای ذهنی و احساسی و عقلاییام را شکل داده است. شاید برای کسان دیگری هم اینطور باشد. «محلهبندان» کودکیای که همچنان جستجویش میکنم. «چله»، تکهای از نوجوانی و جوانی و دانشگاهی که به تفکر و آگاهی و شک واداشتم. و «آنکه میخواست سروش باشد» ماجرای نوشتن و زیستن جدیتر و پرسه در فضای داستانی و بزرگسالی، و اکنونمان و مصائبش، مصائبشان، مصائبمان.
توضیح نشر نوگام دربارۀ کتاب استالین یا تروتسکی
سه داستان که میتوانند مستقل خوانده شوند یا سه آینه متفاوت باشند که مختصات یک انسان را در زمانها و مکانهای متفاوت ترسیم میکند. یک لایه زیرین در این سه روایت نبض میزند که گویا نامههایی عاشقانه برای هر یک از سه شهری است که قصهها در آن اتفاق میافتد. «محلهبندان» در مشهد، «چله» در اصفهان و «آن که میخواست سروش باشد» در اهواز. زبان و نثر پرکشش و تصویرساز از خصوصیات این مجموعه است. خواننده در هزارتوی کشمکش راوی این پرسش را از خود میپرسد که آیا من هم بخشهای از کسانی را حذف کردهام؟ بخشی از خودم را و حافظه و خاطرهام را؟ آیا چیزی را گوشهای از یک شهر، جا گذاشتهام؟
دانلود کتاب استالین یا تروتسکی
عنوان: استالین یا تروتسکی: سه روایت
نویسنده: امین اطمینان
ناشر: نشر نوگام
نوبت انتشار: چاپ اول اردیبهشت 1400 (آوریل 2021)
محل نشر: لندن
موضوع: مجموعه داستان کوتاه ایرانی
تعداد صفحات: 112 صفحه
حجم فایل PDF: دو مگابایت
قیمت: رایگان برای داخل ایران
برای دانلود کتاب استالین یا تروتسکی امین اطمینان وارد لینک شده، گزینۀ «دریافت فایل PDF» را کلیک کنید. دانلود کتاب برای خوانندگان داخل ایران کاملاً رایگان است؛ و خوانندگان خارج از ایران میتوانند از همان لینک بالا اقدام به خرید کتاب کنند. برای آشنایی با کتابهای بیشتر با موضوعات متنوع، و دانلود کتابها وارد بخش معرفی کتاب وبلاگ عقاید یک گرگ شوید.