مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی از 3 عنوان کتاب نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر، اینستاگرام و لینکدین تشکیل شده است. نیما شفیعزاده در نگارش این مجموعه تجربههای شخصیاش را با اطلاعات موثق درباره این شبکههای اجتماعی ترکیب کرده و نتیجه مجموعهای شده است که میخواهم در این یادداشت معرفیاش کنم.
نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر
اولین عنوان از مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی (طبق روند مطالعۀ خودم البته!) کتاب نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر است. هدف نیما از نگارش کتاب توییتر این بوده که به خوانندگان بیاموزاند که چگونه در ایران از توییتر هدفمندتر استفاده کنند. در این بخش از معرفی کتاب ابتدا نگاهی به فهرست بیندازیم و بعد بخشهایی از آن را نیز با هم بخوانیم.
فهرست کتاب توییتر
توییتر چیست؟
ترجمۀ توییتر به فارسی
تعداد کاربران ایرانی توییتر
پراکندگی ایرانیهای توییتر
اصطلاحات توییتر فارسی
چند نکتۀ کلیدی
حساب کاربری وریفای در توییتر
چطور حساب کاربری توییترمان را وریفای کنیم؟
تجزیه و تحلیل توییتها
جستوجوی توییتها در توییتر
جستوجوی پیشرفته در توییتر
شیفتهای کاری توییتر
محتوای کپی در توییتر
مصاحبه با آرش برهمند
نحوۀ نمایش توییتها در تایملاین توییتر
توییتر و تاثیر آن بر سئو
رباتهای توییتر
منابع
چکیدهای از کتاب توییتر
توییتر دقیقاً مثل آبشار عمل میکند؛ معمولاً محتواهای دستاول ابتدا داخل توییتر منتشر شده و بعد در تلگرام، اینستاگرام و سایر شبکههای اجتماعی پخش میشوند. جالب است بدانید که براساس رتبهبندی سایت الکسا، توییتر قبل از فیلترشدن جزو پنج سایت محبوب در ایران محسوب میشد؛ اما در حال حاضر براساس رتبۀ الکسا حتی جزو 50 سایت اول محبوب ایران هم دیده نمیشود.
توییتر چیست؟
توییتر پروژهای بود که شرکت آبویوس در اسفند 1384 آن را آغاز کرد. نمونۀ اولیۀ توییتر بهعنوان سرویس داخلی برای کارکنان اُدِو استفاده شد و نسخۀ کامل آن در تاریخ 25 خرداد 1385 معرفی گردید؛ امّا نهایتاً در مهر 1385 بهصورت همگانی در دسترس قرار گرفت.
توییتر را جک دورسی در اسفند 1384 ایجاد کرد و در خرداد 1385 کار این شبکه آغاز شد. این میکروبلاگینگ در سال 1390 بیش از 100 میلیون کاربر داشت که در حال حاضر 340 میلیون توییت در هر روز میفرستند و بیش از 1.6 میلیارد جستوجو در آن انجام میشود. اولین توییت در توییتر در 2 فروردین 1385 ساعت 12:20 بعدازظهر توسط جک دورسی زده شد. او در توییت خود به راهاندازی توییتر اشاره کرده است.
* نیما توضیح مفصلتری درباره توییتر نوشته که میتوانید در کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی مطالعه کنید.
تعداد کاربران ایرانی توییتر
مولف کتاب نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر از روشهای گوناگون برای تخمین تعداد کاربران ایرانی توییتر استفاده کرده و در نهایت به «بیش از 1 میلیون» کاربر رسیده است. او همچنین درباره توییتها، عکسها، و ویدیوهای پربازدید ایرانی هم توضیحاتی در کتاب آورده است.
«پرفیوترین توییت تاریخ، با بیش از 4 میلیون و 400 هزار فیو و بیش از 1 میلیون و 600 هزار ریتوییت، متعلق به باراک اوباما است.»
آخر
در مجموع کتاب نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر از مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی میتواند برای آغاز راه یک کاربر در توییتر بسیار مفید و کارگشا باشد. مخصوصاً بخش «چند نکتۀ کلیدی برای تازهواردان» که بهصورت اختصاصی برای این گروه از کاربران توییتر فارسی نوشته شده است.
به این نکته هم اشاره کنم که اگر میخواستم چیزی به این کتاب اضافه کنم، حتماً در قسمت «اصطلاحات توییتری» فیواستار را بیشتر توضیح میدادم. نیما نوشته است: «توییتهایی که بیش از یکهزار فیو بخورند، اصطلاحاً فیواستار Favstar میشوند». من هم اضافه کنم که در آغاز کار فیواستار مجموعهای از اکانتها بودند که بهصورت خودکار توییتها را براساس تعداد فیوشان برچسب میزدند. این اکانتها خودشان کاربران را شناسایی و دنبال میکردند تا بتوانند تعداد فیو توییتهای آنان را آنالیز کنند. راستی راهی هم بود که یک کاربر بتواند زودتر از موعد اکانتش را به فیواستار معرفی کند. در نهایت این اکانتها با منشن به کاربر اطلاع میدادند که توییتشان 50، 100، و… فیو خورده است. پس اصطلاح فیواستار در توییتر از اینجا ریشه گرفت و در حال حاضر هم بهنظر من چندان معیار مشخصی ندارد و هر توییتی که از اندکی لایک زیاد بخورد لیبلِ فیواستار هم میخورد! راستی اکانت فیواستار سالهاست که فعالیت خود را متوقف کرده، و آخرینبار که چک کردم سایتشان را هم برای فروش گذاشتهاند.
نکات زیرپوستی دربارۀ اینستاگرام
نوبت معرفی کتاب نکات زیرپوستی دربارۀ اینستاگرام از مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی رسید. هدف نیما از نگارش کتاب اینستاگرام این بوده که به خوانندگان بیاموزاند که چگونه در ایران از اینستاگرام هدفمندتر استفاده کنند. اینجا هم ابتدا نگاهی به فهرست میاندازیم و بعد بریدههای از کتاب را میخوانیم.
فهرست کتاب اینستاگرام
اینستاگرام چیست؟
ترجمۀ اینستاگرام به فارسی
استقبال ایرانیها از اینستاگرام
تعداد کاربران ایرانی اینستاگرام
اصطلاحات اینستاگرام
تفاوت صفحۀ تجاری و صفحۀ شخصی اینستاگرام
حساب کاربری دارای نشان تایید در اینستاگرام
نرمافزارهای جانبی اینستاگرام
انواع محتوا در اینستاگرام
چند نکتۀ کلیدی برای پست اینستاگرام
تجزیه و تحلیل پست اینستاگرام
چند نکتۀ کلیدی برای استوری اینستاگرام
تجزیه و تحلیل استوری اینستاگرام
چند نکتۀ کلیدی برای لایو اینستاگرام
مصاحبه با هاجر رزمپا
نحوۀ نمایش پستها در فید (تایملاین) اینستاگرام
اینستاگرام و تاثیر آن بر سئو
رباتهای اینستاگرام
اینفلوئنسرمارکتینگ ایرانیها در اینستاگرام
منابع
بریدههای از کتاب اینستاگرام
ابتدا با «اینستاگرام چیست؟» شروع کنیم:
اینستاگرام شبکهای اجتماعی بر پایۀ ارسال عکس و ویدئوست؛ یعنی برای پستکردن مطلب در اینستاگرام حتماً باید عکس یا ویدئویی نیز همراه آن مطلب داشته باشید. اینستاگرام این امکان را به کاربر میدهد که عکسها و ویدئوهای خود را در دیگر شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، تامبلر، آمبا، و اوکیرو منتشر کند.
اینستاگرام را کوین سیستروم و مایک کرایگر بنیانگذاری کردند. واژۀ اینستاگرام ترکیبی از دو واژۀ اینستنت کمرا و تلگرام بوده و معنای آن، پیامرسانی فوری از طریق عکس و ویدئوی گرفتهشده با دوربین تلفن همراه است.
نسخۀ اولیۀ اینستاگرام در مهر 1389 منتشر شد. این شبکۀ اجتماعی بهسرعت در بین مخاطبان محبوبیت پیدا کرد و تعداد کاربران آن تا خرداد 1390 به بیش از 10 میلیون و تا 25 آذر 1395 به 600 میلیون نفر رسید. براساس آخرین اعلام اینستاگرام، در حال حاضر ماهانه بیش از 800 میلیون کاربر فعال، در اینستاگرام مشغول فعالیت هستند.
* نویسنده براساس بررسیهایش نتیجه گرفته که تعداد کاربران فعال اینستاگرام بین 7 تا 10 میلیون نفر است.
4 مزیت صفحۀ تجاری اینستاگرام
نیما در این قسمت از مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی چهار مزیت عمده برای صفحات تجاری اینستاگرام در مقایسه با صفحات شخصی آورده و توضیح داده است. من برای آشنایی خوانندگان تنها به ذکر این موارد اکتفا میکنم:
- دکمهای برای ارتباط با شما
- تجزیه و تحلیل پستها و فالوئرها
- امکان قراردادن لینک در استوری اینستا
- سهولت در ایجاد تبلیغ (پروموت)
نکات زیرپوستی دربارۀ لینکدین
آخرین کتاب از مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی نکات زیرپوستی دربارۀ لینکدین است. این کتاب هم با هدف آشنایی مخاطب ایرانی با لینکدین و استفادۀ بهینهتر از آن نوشته شده است. درباره این کتاب هم ابتدا فهرست را مینویسم و با توضیح کوتاهی درباره لینکدین (از متن کتاب) معرفی را به بخش پایانی میرسانم.
فهرست کتاب لینکدین
لینکدین چیست؟
لینکدین به فارسی
استقبال ایرانیها از لینکدین
تعداد کاربران ایرانی لینکدین
اصطلاحات لینکدین
چند نکتۀ کلیدی
تفاوت حساب کاربری عمومی با حساب کاربری پرمیوم در لینکدین
تجزیه و تحلیل مطالب و مقالهها
مصاحبه
نحوۀ نمایش پستها در فید (تایملاین) لینکدین
آگهی استخدام در لینکدین
درج آگهی استخدام در لینکدین
لینکدین و تاثیر آن بر سئو
منابع
لینکدین چیست؟
لینکدین را رید هافمن، آلن بولو، کنستانتین گوریکک، و اریک لی بنیانگذاری کردند. نسخۀ اولیۀ لینکدین در تاریخ 7 دی 1381 ساخته شد و در 15 اردیبهشت 1382، تقریباً پس از چهار ماه، بهصورت رسمی از آن رونمایی گردید. رید هافمن مدیرعامل لینکدین بود؛ ولی هماکنون عضو هیئتمدیرۀ لینکدین است و جف وینر بهعنوان مدیرعامل لینکدین مشغول به فعالیت است. لینکدین در اسفند 1384 به سوددهی رسید.
حدس میزنم بیش از 2میلیونو500هزار ایرانی در لینکدین حساب کاربری ساخته باشند.
معرفی نهایی مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی
عنوان اصلی مجموعه: کالبدشکافی شبکههای اجتماعی
تعداد کتاب: 3 جلد
عنوان کتاب: نکات زیرپوستی دربارۀ توییتر/اینستاگرام/لینکدین
مولف: نیما شفیعزاده
ناشر: انتشارات کجا
قیمت مجموعه: 80.000 تومان
قیمت هر جلد: 29.000 تومان
نوبت چاپ: دوم – تابستان 1399
موضوع: آموزش شبکههای اجتماعی به زبان ساده
نیما شفیعزاده در معرفی مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی نوشته است: «در این مجموعه دربارۀ سه شبکۀ اجتماعی توییتر، اینستاگرام، لینکدین و اینکه از کجا شکل گرفتهاند، دلیل استقبال ایرانیها از آنها، تعداد کاربران ایرانی فعال در این شبکههای اجتماعی، نحوۀ فعالیت کارآمد در آنها و اصطلاحات رایج در این شبکههای اجتماعی و… صحبت کردهام. مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی ازایننظر که با توجه به فرهنگ ما ایرانیها نوشته شده، حائز اهمیت است».
این مجموعه آموزشی در وبلاگ نیما شفیعزاده مدام بهروز میشود. امیدوارم از این یادداشت معرفی کتاب هم استفاده کرده باشید. مطالعه مجموعه کتاب کالبدشکافی شبکههای اجتماعی میتواند برای علاقهمندان به این شبکههای اجتماعی و تازهواردان بسیار مفید باشد. اگر سوالی درباره شبکههای اجتماعی دارید لطفا مطرح کنید تا در حد توان پاسخ بدهم.
2 دیدگاهها
ممنونم از لطف و توجهت رحمان جان ♥
خواهش میکنم. ممنون از تو بابت کتاب آموزنده و جذابت.