کتاب مقالاتی درباره زیباشناسی هنر مجموعهای است از مقالات ژان ژنه، که از دو کتاب او برگزیده شدهاند. این مقالات در سالهای 1979 و 1990 منتشر شدهاند. در یادداشت پشت جلد کتاب آمده است:
زیباشناسی ژان ژُنه برخاسته از نگاه ویژه او به هنر و زندگی است. او در ضمن ستایش از کار هنرمند، با شور و حرارتی خاص و از زوایایی تازه و بدیع به اثر هنری مینگرد: جاکومتی برای جمعیت مردگان مجسمه میسازد، مجسمههایی با پاهایی سنگین، قامتهایی بلند و سرهایی کوچک، نقاشیهای لئونور فینی آنقدر زندهاند که میتوان از آنها بوی مردابها و جانوران را استشمام کرد و رامبراند میتواند یک مسافرت معمولی را به تجربۀ یک زخم بدل کند. هنر وضعیت خاص هنرمند است همچون بندبازی که هرشب در جلال و شکوه سیرک رخت روزانه از تن بیرون میآورد و به هیئت یک اسطوره در برابر چشم مبهوت تماشاگران روی طنابی نازک قدم برمیدارد. شکوه، تنهایی، اضطراب، غم و زخمْ هنرمند و هنردوست را در متنهای ژان ژنه ملاقات میکنند.
در کتاب مقالاتی درباره زیباشناسی هنر میخوانیم
ابتدا نگاهی به فهرست کتاب بیندازیم؛ بعد دو تکه از متن کتاب را، از مقالۀ «کارگاه آلبرتو جاکومِتّی» مینویسم.
- پیشگفتار
- کارگاه آلبرتو جاکومِتّی
- راز رامبراند
- نامه به لئونور فینی
- ژان کوکتو
- بندباز
- از رامبراندی که به مربعهای کوچک منظم بریده و به فاضلاب ریخته شد، چه باقی ماند…
برای زیبایی هیچ منشا دیگری غیر از یک زخم نمیتوان فرض کرد، زخمی منحصربهفرد، زخمی متفاوت برای هر شخص، زخمی پنهان یا مرئی که هر انسان در خود دارد، زخمی که شخص آن را نگاه میدارد، زخمی که هرگاه بخواهد دنیا را برای تنهاییای موقت اما مطلق ترک کند به آن پناه میبرد. بنابراین بین این هنر و آنچه درماندگی نامیده میشود، فاصله بسیار است.
تنهایی آنچنانکه من آن را درک میکنم بهمعنای وضعیتی فلاکتبار نیست و بیشتر بهمعنای پادشاهیای پنهان و عمیقاً ابرازناپذیر است اما در عین حال شناختی است کمابیش گنگ از فردیّتی انکارناپذیر.
اطلاعات کتاب
عنوان: مقالاتی درباره زیباشناسی هنر
نویسنده: ژان ژُنه
انتخاب و ترجمه: مهتاب بلوکی
ناشر: ققنوس
اولین انتشار: سال 1395
نوبت انتشار: چاپ دوم 1399
موضوع: زیباییشناسی هنر – زیباشناسی نقاشی – مجسمهسازی
تعداد صفحات: 112 صفحه
قیمت: 15000 تومان
در شناسنامه کتاب مقالاتی درباره زیباشناسی هنر آمده است که این مقالات در سالهای مختلف در کتابهای گوناگون ترجمه و منتشر شدهاند. این نکته را نیز اضافه کنم که این کتاب برای آشنایی با زیباشناسی مناسب نیست و بهدرد کسانی میخورد که میخواهند از نگاهی هنری به نقاشی و مجسمهسازی نگاه کنند. اگر میخواهید با دیگر کتابهای زیباشناسی آشنا شوید، وارد بخش معرفی کتاب وبلاگ شوید.