عنوان کامل کتاب سهشنبهها با موری این است: مرد پیر، مرد جوان، و بزرگترین درس زندگی. مرد پیر و مرد جوان را در ادامه خواهیم شناخت؛ امّا بزرگترین درس زندگی چیست؟ بهنظر من بزرگترین درس زندگی که قرار است از این کتاب بیاموزیم بینش مواجهه با مرگ و اصیل زیستن است.
دکتر برنی اس. سیگل نویسندۀ کتاب Love, Medicine, and Love دربارۀ این کتاب میگوید: «گنجینهای باورنکردنی، درکی از مرگ بشر، راهنمایی مهم و سرچشمۀ روشنگری. کنار مرشدی که تجربۀ مرگش را سهیم میشود، با دانش و بینشی ژرف، آمادۀ مواجهه با پدیدۀ مرگ خواهیم شد. من با این کتاب خندیدم، گریه کردم، و پنج جلد از آن را برای فرزندانمان سفارش دادم.»
پس قرار است کتاب سهشنبهها با موری میچ آلبوم را در فهرست کتابهایی درباره مرگ هم ببینیم. امیدوارم بهزودی بتوانم این فهرست را آماده و منتشر کنم. فعلاً برگردیم سر موضوع این یادداشت و معرفی کتاب پرفروش و محبوب سهشنبهها موری.
معرفی کتاب سهشنبهها با موری
دکتر اِم. اسکات پِک، نویسندۀ کتاب The Road Less Traveled دربارۀ سهشنبهها با موری مینویسد: «فرزانگی و شفافیت با زیبایی هرچه تمام در این کتاب نوشته شده، و علیرغم پیچیدگیهای زندگی، سادگی را عاشقانه انتقال داده.»
یادداشت پشت جلد کتاب
شاید روزگارانی پدربزرگ، مادربزرگ یا معلمی وجود داشته. پیر دهر، بزرگترِ صبوری که درکتان میکرده، و زمانی که جوان بودید، کمکتان میکرده که جهان را ظرف ژرفتری تصور کنید، و با رهنمودهای قاطعش یاریگر طی طریقتان در این دنیا بوده.
شاید شما نیز مثل میچ، هنگام سیر و سلوک، ردّ پای مرشدتان را گم کرده، روشنبینیتان را از دست دادهاید، و جهان را سردتر و بیروحتر احساس میکنید. آیا مایلاید بار دیگر مرشدتان را ملاقات کنید، سوالات مهمتری که همچنان ذهنتان را تسخیر کرده با او مطرح کنید، و کلید حل زندگی سرسامآور امروزتان را بیابید؟ همانند ایام قدیم…
کتاب سهشنبهها با موری تاریخنگاری اعجابانگیزِ لحظاتی است که این دو مرد با یکدیگر صرف کردند، و میچ از طریق این کتاب، هدیۀ ماندگار موری را با جهان سهیم شده. سهشنبهها با موری از تاثیرگذارترین و پرفروشترین کتابهای انتشارات نیویورک تایمز است که از اکتبر 1997 تاکنون همواره در پنج ردیف صدر جدول پرفروشترین کتابهای سال قرار داشته.
اپرا وینفری بر اساس این کتاب فیلمی تلویزیونی تهیه کرد که از تلویزیون ایران نیز پخش شد. این اثر در سیوچهار کشور، و به سی زبان ترجمه و چاپ شده و پرفروشترین کتاب سال در کشورهای ژاپن، استرالیا، برزیل، و انگلیس نیز بوده است.
دربارۀ شخصیتها و داستان کتاب سهشنبهها با موری
مرد جوان: میچ آلبوم ستوننویس روزنامۀ دیترویت فری پرس است. او پس از دیدن استاد سابقش در برنامهای تلویزیونی تصمیم میگیرد بار دیگر به ملاقات او برود.
مرد پیر: موری شوارتز استاد جامعهشناسی سابق دانشگاه برندایس است. او به بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک مبتلاست و بهزودی خواهد مُرد. موری پیشنهاد میچ را پذیرفته، و قرار است سهشنبهها با او صحبت کند.
با معرفی دو شخصیت بالا تا حدودی داستان کتاب هم مشخص شد. ماجرا از این قرار است: میچ آلبوم استاد سابق خود را در برنامهای تلویزیونی میبیند؛ او پس از هماهنگی تلفنی با موری، راهی ماساچوست میشود تا بار دیگر استاد را ببیند؛ این ملاقاتها شکل و بوی یک کلاس درس آزاد را به خود میگیرند، و نتیجۀ آخرین کلاس موری برای میچ آلبوم همین کتابی است که دارم معرفیاش میکنم.
باری، ملاقاتهای سهشنبهای میچ و موری 14 جلسه طول میکشد و هربار وضعیت جسمانی موری رو به وخامت میگذارد. موری امّا در این روزها و هفتهها با پذیرش مرگ قریبالوقوع خود، تلاش میکند از جنبههای معنوی و روحانی خویش را پرورش داده، به کمال نزدیکتر کند. او نتیجۀ تلاشهای خود را با میچ در میان میگذارد، و خواننده آن را در کتاب سهشنبهها با موری میخواند.
در یک نگاه
عنوان اصلی: Tuesdays with Morrie: an old man, a young man, and life’s greatest lesson [1997]
عنوان فارسی: سهشنبهها با موری: مرد پیر، مرد جوان و بزرگترین درس زندگی
نویسنده: میچ آلبوم (Mitch Albom)
مترجم: ماندانا قهرمانلو
ناشر: قطره
نوبت انتشار: چاپ 34 سال 1399
موضوع: کتابهایی درباره مرگ – سرگذشتنامه
تعداد صفحات: 264 صفحه
قیمت: 38000 تومان
اگر کتاب سهشنبهها با موری میچ آلبوم را خواندهاید، لطفاً نظراتتان را دربارۀ محتوای آن در بخش دیدگاهها بنویسید تا دیگر دوستان همراه بخش معرفی کتاب وبلاگ بیشتر با این کتاب آشنا شوند و برای خرید و مطالعهاش مطمئنتر شوند.