امروز میخواهم کمی درباره کتاب در ستایش بطالت برتراند راسل بنویسم. این کتاب کوچک و کمحجم اینروزها خیلی محبوب شده و خیلیها بدون مراجعه به متن کتاب و از روی عنوان احساس میکنند خوب است که شخصیتی مانند برتراند راسل کتابی درباره تنبلی نوشته و آن را ستوده است! اما اینگونه نیست و آنچه راسل در این کتاب مطرح میکند، نه تایید تنبلی، که بیان دغدغهاش درباره بیش از حد کار کردن بشر است. بهعنوان مثال راسل پیشنهاد میکند که ساعت کاری در روز از 8 به 4 ساعت کاهش یابد تا انسانها زمان آزاد بیشتری را برای فراغت و رسیدگی به دیگر جنبههای زندگیشان داشته باشند. حالا خودتان کتاب را میخوانید و دقیقتر با نقطهنظر و دیدگاه برتراند راسل آشنا میشوید.
معرفی کتاب در ستایش بطالت
مترجم کتاب در مقدمه نوشته است: «برتراند راسل (1872-1970) مقالۀ در ستایش بطالت را در سال 1392 نوشت و منتشر کرد. این مقاله همراه با مقالات دیگر وی –در حوزههای فلسفه، جامعهشناسی و اقتصاد- در سال 1935 نیز در کتابی با همین عنوان منتشر شد. ماخذ ترجمۀ حاضر، بازچاپ این کتاب در مجموعۀ کلاسیکهای راتلج در سال 2004 است؛ همراه با دیباچهای از آنتونی گوتلیب، و پیشدرآمدی از هاوارد وودهاوس.»
در معرفی کتاب در ستایش بطالت بهعادت یادداشتهای معرفی کتاب وبلاگ عقاید یک گرگ کمی هم درباره قیمت و ناشر و… صحبت میکنم. این کتاب را انتشارات نیلوفر با ترجمه محمدرضا خانی منتشر کرده است. با توجه به حجم کم (36 صفحه) قیمت کتاب هم مناسب است: 4500 تومان در چاپ پنجم (1397 – نسخهای که من دارم). پس لازم نیست دنبال دانلود PDF کتاب در ستایش بطالت باشید، یا فروشگاههای کتاب دست دوم را بگردید!
خلاصه کتاب در ستایش بطالت
من سواد نقد ندارم؛ آن هم نقد کتاب در ستایش بطالت از برتراند راسل! پس به ذکر بریدههایی از این مقاله اکتفا میکنم. امیدوارم که این چندخط خلاصه کتاب در ستایش بطالت به شما در انتخاب و مطالعه آن کمک کند. اگر به دنبال کتابهای خوب برای مطالعه میگردید؛ حتما این کتاب را در فهرست خریدتان قرار دهید.
آنچه در ادامه میخوانید، تکههایی است از این کتاب:
«یکی از رایجترین کارهایی که با پسانداز میتوان کرد، قرض دادن آن به نهاد دولت است. نظر به این واقعیت که بخش عمدۀ مخارج عمومی اکثر دولتهای متمدن شامل هزینههای جنگهای قبلی یا تدارک جنگهای بعدی میشود، پس کسی که پول به دولت قرض میدهد، نقش همان آدمبدهای آثار شکسپیر را دارد که آدمکش اجیر میکنند. ماحصل این کار اقتصادی افزایش توان نظامی دولتی است که فرد پساندازش را به او قرض میدهد. پس بهوضوح بهتر است که آدم این پول را خرج کند، ولو برای مشروب یا قمار.»
«میخواهم با جدیت تمام بگویم که در دنیای مدرن از اعتقاد به فضیلتِ کار خسرانی عظیم به بار میآید، و اینکه سعادت و تنعم انسان در گرو کاهش نظاممند کار است.»
«ایدۀ تکلیف، از نظر تاریخی، حربهای بوده است در دست قدرتمندان تا افراد را وادار کنند به سود اربابان خود زندگی کنند نه به سود خودشان. البته این قدرتمندان این واقعیت را از خودشان نیز پنهان میدارند، آن هم با ترویج این فکر که منافع ایشان همان منافع عالی بشریت است.»
«تفریح جماعت شهرنشین عمدتا منفعل شده است: دیدن فیلم، تماشای مسابقۀ فوتبال، گوشدادن به رادیو و جز آن. این امر ناشی از این واقعیت است که انرژی فعال مردم کلا صرف کار میشود؛ اگر مردم فراغت بیشتری داشته باشند، دوباره از تفریحاتی لذت خواهند برد که در آن فعالانه شرکت داشته باشند.»
انتها
در انتهای کتاب در ستایش بطالت برتراند راسل پیوستی آمده که مترجم در شرح آن نوشته است: «پیوستْ دیباچۀ آنتونی گوتلیب بر بازچاپ اثر راسل در مجموعۀ کلاسیکهای راتلج است. گوتلیب از سال 1984 تا 2006 عضو هیئت تحریریۀ هفتهنامۀ اکونومیست بود.»