مترجم کتاب، رضا رایانراد، در مقدمه خود بر کتاب بازیکن تیمی ایدئال توضیحاتی درباره آن نوشتهاند که برای آشنایی با کلیات کافیست و من همان را مینویسم:
«بازیکن تیمی ایدئال کتابی است که در قالب داستانی جذاب به معرفی سه ویژگی حیاتی برای موفقیت در کار تیمی پرداخته است. این اثر دنبالهای است بر کتاب پنج دشمن کار تیمی، که پیش از این درباره دلایل ناکارآمدی تیم نوشته شده و انتشارات فرا آن را با ترجمه جناب آقای فضلالله امینی منتشر کرده است. بازیکن تیمی ایدئال کتابی از مجموعه درسنامههای کاربردی مدیریت کسبوکار است که پیش از کتاب نوآفرینی برای بهروزرسانی دانش علاقهمندان به حوزه کسبوکار کشور به فارسی ترجمه شده است.»
پاتریک لنچونی کیست؟
رایانراد در معرفی نویسنده کتاب مینویسد:
«پاتریک لنچونی، مدیر و بنیانگذار شرکت مشاوره مدیریت تیبل گروپ است. مشتریان شرکت او مدیران ارشد پانصد شرکت برتر فهرست مجله فورچوناند. او فردی شناختهشده در حوزه سلامت سازمان، منابع انسانی و توانمندسازی تیمهای کاری در سطح بینالمللی بهشمار میرود. از لنچونی تاکنون ده کتاب در شمارگان میلیونی منتشر شده است. مصاحبههای او نیز در نشریات معتبری چون والاستریت ژورنال و یواِسای تودی انتشار یافته است.»
کتاب بازیکن تیمی ایدئال برای چه کسانی نوشته شده است؟
باز هم به توضیحات مترجم اکتفا میکنم:
«مخاطبان کتاب بازیکن تیمی ایدهآل سه گروه اصلیاند:
نخست، دانشآموزان دبیرستان که میخواهند مهارتهای مرتبط با کار تیمی خود را افزایش دهند و با ساختن تیمهای موثر از همافزایی ایجادشده برای انجامدادن کارهای بزرگتر بهرهمند شوند.
دوم، دانشجویانی که قصد دارند در مقام کارآفرین یا فردی موثر در کسبوکار در سازمانها و شرکتها مشغول بهکار شوند و دریافتهاند که کار تیمی رمز موفقیت در چنین عرصهای است.
سوم، مدیران و کارکنان سازمانهایی که قصد دارند با همافزایی ناشی از کار تیمی منشا تحولی اساسی در زندگی خود یا سازمانشان شوند.
چکیده کتاب بازیکن تیمی ایدئال
این کتاب دو فصل اصلی دارد. فصل اول «حکایت» نام دارد و داستان فردی بهنام جف شانلی است که پس از گذراندن دورهای موفق در سیلیکونولی و صنعت تکنولوژی، مدیریت شرکت ساختمانی عمویش را برعهده میگیرد. شانلی در تلاش است تا در برهه حساسی که پیش رو دارد، فرهنگ کار تیمی را در یک صنعت جدید، که با آن آشنایی چندانی ندارد، جا بیندازد و بتواند مدل خاصی برای جذب نیروهای تیمی ایدئال تدوین کند.
در این بخشهای زیر را میخوانیم:
- وضعیت
- تشخیص
- کشف
- اجرا
- نشانهها
فصل دوم: مدل
پس از پایان داستان جف شانلی، فصل دوم آغاز میشود. در این فصل بخشهای زیر آمدهاند:
- سه فضیلت بازیکن تیمی ایدئال
- تعریف سه فضیلت
- پیشینه مدل
- مدل بازیکن تیمی ایدئال
- کاربرد
- ارتباط مدل بازیکن تیمی ادئال با پنج دشمن کار تیمی
- پنج دشمن کار تیمی
- فکر آخر – در ورای کار تیمی
- سایر منابع
در ادامه تکههایی از این فصل را مینویسم تا با محتوای کتاب بیشتر آشنا شوید.
سه فضیلت بازیکن تیمی ایدئال
این بخش از کتاب بهدرک مدل بازیکن تیمی ایدئال، مفهوم آن، منشا آن و اینکه چطور میتوان آن را بهصورت عملی بهکار گرفت میپردازد.
جیم کالینز در کتاب کلاسیک خود، از خوب به عالی، درباره اهمیت این نکته صحبت میکند که شرکتهای موفق «افراد مناسبی با خود همراه کنند»، که اشارهای است به استخدام و حفظ کارکنانی که با فرهنگ شرکت سازگارند. این مفهومی نسبتاً ساده است و کاملاً با عقل جور درمیآید، با اینهمه گاه مورد بیتوجهی قرار میگیرد، زیرا عدۀ بسیاری از رهبران بیشتر بر مبنای قابلیت و مهارتهای فنی دست به استخدام میزنند.
بهاعتقاد من، برای سازمانهایی که بهطور جدی متعهدند کار تیمی را به واقعیت فرهنگی تبدیل کنند، «افراد مناسب» کسانیاند که همگی از این سه فضیلت برخوردارند: فروتنی، ولع، و هوشمندی در قبال افراد.
تعریف فروتنی
در زمینه کار تیمی، فروتنی تا حدود زیادی همان چیزی است که در نگاه اول بهنظر میرسد. بازیکنان تیمی برتر فاقد خودخواهی بیش از حد یا دغدغۀ مقاماند. آنها بهسرعت به سهم و کمک دیگران اشاره میکنند و عجلهای در جلب توجه برای خودشان ندارند. آنها اعتبار انجامدادن کارها را با بقیه سهیم میشوند، به تیم بیشتر از خودشان اهمیت میدهند و موفقیت را بهصورت جمعی تعریف میکنند نه فردی. پس اصلاً جای شگفتی ندارد که فروتنی بزرگترین خصلت منحصربهفرد برای بازیکن تیمی است که بهراحتی نمیتوان از آن صرف نظر کرد.
تعریف ولع
انسانهای پرولع همیشه بهدنبال چیزهای بیشتریاند. کارهای بیشتری که انجام دهند. چیزهای بیشتری که بیاموزند. مسئولیت بیشتری که بهعهده بگیرند. تقریباً هیچوقت مدیر مجبور نمیشود افراد پرولع را بهکار بیشتر وادارد، چون آنها خودانگیخته و کوشایند. آنها دائماً به گام بعدی و فرصت بعدی میاندیشند. و از این فکر که کسی آنها را از زیرِکاردررو تصور کند متنفرند.
تعریف هوشمندی
این فضیت ربطی به توانایی فکری ندارد. در زمینۀ تیمی، هوشمندی صرفاً به رفتار معقول شخص با افراد دیگر اشاره میکند. تاین مفهوم کاملاً با توانایی رفتار پسندیده و هوشیاری در روابط بینفردی مرتبط است. افراد هوشمند معمولاً میدانند که در موقعیت گروهی چه اتفاقی دارد رخ میدهد و اینکه چگونه به موثرترین شیوه با دیگران تعامل کنند. آنها سوالات خوبی میکنند، به حرف دیگران گوش میدهند و در گفتوگوها توجه کامل خود را حفظ میکنند.
ترکیب سه فضیلت
آنچه فروتنی، ولع و هوشمندی را قوی و منحصربهفرد میکند خود این فضیلتها بهصورت جداگانه نیست، بلکه ترکیب ضرورسی هر سۀ آنهاست.
بخش مقولهها از کتاب بازیکن تیمی ایدئال
در این بخش، نویسنده توضیح میدهد افرادی که همه این فضیلتها را یکجا ندارند، چه ویژگیهایی دارند. من از توضیح کامل میگذرم و تیترها رو میآورم.
صفر از سه
کسانی که فاقد هر سه ویژگیاند و کاستی زیادی در فروتنی، ولع و هوشمندی درقبال افراد دارند از بخت کمی برخوردارند که اعضای ارزشمندی برای تیم باشند.
یک از سه
- فقط فروتن: مهرۀ پیاده
- فقط پرولع: بولدوزر
- فقط هوشمند: افسونگر
دو از سه
- فروتنی و ولع، بدون هوشمندی: خرابکارهای غیرمترقبه
- فروتنی و هوشمندی، بدون ولع: وظیفهنشناس دوستداشتنی
- ولع و هوشمندی، بدون فروتنی: سیاستبازان زبردست
سه از سه
- فروتنی، ولع، هوشمندی: بازیکن تیمی ایدئال
کاربرد
مدل بازیکن تیمی ایدئال در یک سازمان دارای چهار کاربرد اصلی است:
- استخدام
- ارزیابی کارکنان فعلی
- پرورش کارکنانی که فاقد یک یا چند فضیلتاند
- تعبیهکردن این مدل در فرهنگ سازمان
در ادامه این بخش، توضیحات مفصلی درباره این کاربردها خواهید خواند.
پنج دشمن کار تیمی
- نبود اعتماد
ترس از انتقاد اعضای تیم مانع از اعتمادسازی در درون تیم میشود.
- ترس از تعارض
میل به حفظ هماهنگیِ مصنوعی بروز تعارض ایدئولوژیکی سازنده را سرکوب میکند.
- فقدان تعهد
نداشتن صراحت و یا ترس از اشتباهکردن مانع از این میشود که اعضای تیم تصمیمات را بهموقع و قاطعانه بگیرند.
- پرهیز از مسئولیت
نیاز به پرهیز از موقعیتهای آزاردهندۀ بینفردی مانع از این میشود که اعضای تیم از یکدیگر برای رفتارهایشان مسئولیتخواهی کنند.
- بیتوجهی به نتایجپ
میل به کسب اعتبار فردی باعث کاهش تمرکز بر موفقیت جمعی میشود.
اطلاعات کتاب
عنوان اصلی: The Ideal Team Player: How to Recognize and Cultivate the Three Essential Virtues
عنوان فارسی: بازیکن تیمی ایدئال: تشخیص و پرورش سه فضیلت بنیادین
نویسنده: پاتریک لِنچونی (Patrick Lencioni)
مترجم: رضا رایانراد
ناشر: آریاناقلم
اولین انتشار: سال 1397
نوبت انتشار: چاپ هفتم 1402
موضوع: کار تیمی، فرهنگ سازمانی، کسبوکار
تعداد صفحات: 248 صفحه
قیمت: 220.000 تومان
داستانیبودن بخش اول کتاب بازیکن تیمی ایدئال باعث میشود که خواننده بدون درگیرشدن در مفاهیم و تعاریف سنگین، بهآسانی با جریان کتاب و مفهوم کار تیمی همراه شود. در بخش دوم کتاب هم نویسنده تلاش کرده است با سادهترین بیان ممکن، مدل بازیکن تیمی ایدئال را معرفی کند. در مجموع، اگر درگیر تیمسازی هستید، مطالعه این کتاب را بهتان توصیه میکنم و مشتاقم که نظرات شما را هم درباره آن در بخش دیدگاهها بخوانم.