کتاب او مینگرد مجموعهای است از 10 داستان کوتاه به قلم لیدا نیکفرید. فضای بیشتر این داستانها در محیط درمانی میگذرد و دلیل این فضاسازی را در یادداشت نویسنده در پشت جلد کتاب میخوانیم:
«میخواستم حرفهای هنری را دنبال کنم؛ نقاشی، تئاتر یا موسیقی. میخواستم توی ادبیات و تاریخ و فلسفه غرق شوم و تمام کتابهای دنیا را بخوانم. میخواستم شاعر باشم. میخواستم باستانشناس باشم و در یک راهروی مرموز که در چغازنبیل کشف کردهام، راه بیفتم و دو معبد گمشدهاش را پیدا کنم. یا مجسمهای مرمری از ایشنی کاراب پیدا کنم، الهه سوگندشان، سالم و بینقص، بی آنکه بدون دست باشد یا بینیاش را شکسته باشند. میخواستم دیالوگهای هامون و پری را حفظ کنم و تمام فیلمهای دنیا را ببینم. میخواستم اتاقی داشته باشم پر از کتاب. حتی میخواستم سر از کار نیچه دربیاورم.
اما میدانی؟ گذر من افتاد به حرفه پرستاری کودکان. حالا در دانشگاه درس پرستاری میدهم و در راهروها و اتاقهای بیمارستان آدمهای داستانم را پیدا میکنم. شاید بهتر باشد بگویم خودشان به سراغم میآیند و من را به قطعهای از داستان زندگیشان دعوت میکنند که فقط اگر یک پرستار میشدم، میتوانستم به آنجا بروم.»
با این مقدمه، برویم سراغ داستانها و بررسی مجموعه داستان کوتاه او مینگرد نوشتۀ لیدا نیکفرید.
داستانهای کتاب او مینگرد
بالاتر اشاره کردم که این کتاب از 10 داستان کوتاه تشکیل شده است. این داستانها را با شرح کوتاهی معرفی میکنم:
- او مینگرد
روایتی از یک پسربچه بیمار که روزهای آخر عمرش را در بیمارستان میگذراند.
- نوچۀ عزرائیل
پزشک بدیمنی در بیمارستان مشغول بهکار شده، که تمام بیماران بدحال تحت نظارت او میمیرند. حالا گروهی از پرستاران میخواهند با جادو و طلسم، نفرین آقای دکتر را باطل کنند.
- از افق
مهندس یک کشتی اقیانوسپیما خاطرات عاشقانگی با همسرش را در تنهایی وسط اقیانوس با خود مرور میکند.
- یس شاروناکوم یم
داستان کوتاهی است و فقط به این نکته اشاره میکنم که این عبارت در زبان ارمنی بهمعنای «ادامه میدهم» است.
- دختر قالی
حقیقت این است که خوب متوجه این داستان نشدم که بخواهم توضیحی هم بر آن بنویسم.
- زگیلها را باید کند
داستان سقط جنین غیرقانونی توسط زنی که از شوهر صیغهایاش باردار شده است.
- مهم است چه کسی اول برود تو؟
کسی وارد حمام عمومی شده و ساعتهاست خارج نمیشود. احتمال دارد که او با قفل کردن در حمام، خودکشی کرده باشد.
- سوپراستار
بازیگر معروف سینما تصادف کرده و در یک بیمارستان خصوصی بستری است. حالا شرایط خاصی در بیمارستان حاکم است تا این بیمار ویژه را درمان کنند و هوادارانش را هم مدیریت کنند.
- یکشنبه، سهشنبه، پنجشنبه
داستان بیمارانی که معمولاً در شیفت صبح این سه روز برای دیالیز به بیمارستان مراجعه میکنند، و باباعبدالله که آبدارچی این شیفت است.
- گُنِی
دختری از فشار خانوادهاش فرار کرده و به استانبول رفته است. او قصد دارد زندگی جدیدی در اروپا برای خود بسازد، ولی مشکلات یکی از پس دیگری او را به بازگشت به وطن ترغیب و یا مجبور میکنند.
درباره کتاب
نیکفرید گوشۀ خاص خود را برای نگاه کردن، ایده گرفتن، و نوشتن پیدا کرده است؛ و این مسئله خواننده را مشتاق میکند که روایتهای او را بخواند. داستانهای بیمارستانی او روایتهایی موثقاند و توسط کسی نوشته شدهاند که سالهاست در بطن حوادث مرتبط با بیمارستان حضور دارد. با این حال، بهنظر من، هنوز مسیری طولانی از آموختن و تجربۀ نوشتن و نقد شدن پیش روی خانم نیکفرید قرار دارد و ایشان باید تلاش کنند تا داستانهایشان را از پریشانی و ازهمگسیختگی نجات بدهند. انتخاب زاویه دید مناسب، راوی، و شناخت سبکهای مختلف داستاننویسی میتواند ارزش ادبی داستانهای کوتاه نویسنده را بالاتر ببرد. در داستانهای این کتاب، گاهی راوی از کلماتی استفاده میکند که مناسب سن او نیست، یا روند نوشته از داستان خارج شده، صورت روایتهای خاطرهنویسی و پرشهای ذهنی بهخود میگیرد.
دیگر مسئلهای که باید اشاره کنم این است که این کتاب (احتمالاً این مورد از دست نویسنده خارج است و به ویراستار ناشر برمیگردد) نیاز به یک ویراستاری و بازخوانی اساسی دارد تا کتابی که در دست خواننده قرار میگیرد، با این مسئله باعث دلسردی او نشود. در شناسنامه کتاب نام ویراستار دوبار تکرار شده است: سیما بستاک؛ ولی احتمالاً فایل اصلاحنشده برای انتشار ارسال شده. چون این کتابی که بهدست من رسیده، ویراسته نیست.
اطلاعات کتاب
عنوان: او مینگرد
نویسنده: لیدا نیکفرید
ناشر: نامه مهر
نوبت انتشار: چاپ اول 1400
موضوع: داستان کوتاه
تعداد صفحات: 148 صفحه
تعداد داستانها: 10 داستان کوتاه
قیمت: 70000 تومان
خرید کتاب او مینگرد از طریق سایتهای فروش آنلاین کتاب امکانپذیر است و گویا نسخۀ الکترونیکی آن نیز موجود است. اگر به داستانهای کوتاه فارسی در دوران معاصر و آثار نویسندگان کتاباولی علاقهمندید، این کتاب را تهیه کنید و بخوانید. لطفاً پس از مطالعه، نظرتان را هم در بخش دیدگاهها بنویسید تا با هم صحبت کنیم. برای آشنایی با دیگر کتابهای داستان کوتاه وارد بخش معرفی کتاب وبلاگ شوید.