در این یادداشت قصد دارم کتابهای اوریانا فالاچی را معرفی کنم. البته این عناوین همه کتابهای ترجمهشده از فالاچی نیستند. من فعلا به 3 عنوان دسترسی دارم و آنها را کاملتر معرفی میکنم. بقیه کتابها را هم بهاختصار معرفی خواهم کرد و در آینده در یادداشتهایی مجزا کاملتر به آنها خواهم پرداخت. پس فعلا با مرور بیوگرافی اوریانا فالاچی شروع کنیم و بعد برسیم به معرفی کتابها.
زندگینامه اوریانا فالاچی Oriana Fallaci
- 1929: 29 ژوئن در شهر فلورانس ایتالیا متولد شد. پدرش نجار و از رهبران نهضت مقاومت ضدفاشیست و مادرش خانهدار بود.
- 1944: پیوستن به پارتیزانها و جنگ در جبهۀ ضدفاشیستی.
- 1950: آغاز فعالیت مطبوعاتی در روزنامه ایل ماتینو دلیتالیا چنتراله.
- 1958: انتشار کتاب هفت گناه هالیوود.
- 1961: انتشار کتاب جنس ضعیف.
- 1962: انتشار کتاب پنهلوپه به جنگ میرود.
- 1963: انتشار کتاب لایملایت و خودپرستها.
- 1965: انتشار کتاب اگر خورشید بمیرد.
- 1967: فعالیت بهعنوان خبرنگار جنگی در جنگهای ویتنام، هند و پاکستان، خاورمیانه و آمریکای لاتین.
- 1968: ضرب و جرح و اصابت سه گلوله به وی توسط ارتش مکزیک.
- 1969: انتشار کتاب زندگی: جنگ و دیگر هیچ.
- 1970: انتشار کتاب آن روز در ماه.
- 1972: دریافت جایزههای سنت وینسنت و بانکارلا برای کتاب زندگی: جنگ و دیگر هیچ.
- 1973: آشنایی با آلساندرو پاناگولیس، مبارز یونانی، و ارتباط عاطفی میان آن دو که بعدها در کتاب یک مرد بهشرح آن پرداخت.
- 1974: انتشار کتاب مصاحبه با تاریخ.
- 1975: انتشار کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد.
- 1976: مرگ آلساندرو پاناگولیس در حادثه رانندگی.
- 1979: انتشار کتاب یک مرد. دریافت جایزه ویارِجّو برای همین کتاب.
- 1990: ابتلا به سرطان سینه.
- 1992: انتشار کتاب انشاالله.
- 1993: دریافت جایزه آنتیب برای کتاب انشاالله.
- 2001: انتشار کتاب خشم و غرور.
- 2004: انتشار کتاب مصاحبه اوریانا فالاچی با اوریانا فالاچی و نیروی برهان.
- 2005: پس از سالها اقامت در آمریکا، بازگشت به ایتالیا برای معالجه بیماری. دریافت جایزه تیلر از مرکز مطالعات فرهنگ عامۀ نیویورک. دریافت مدال طلایی شهر میلان و دریافت مدال ملی آموزش و پرورش ایتالیا.
- 2006: 15 سپتامبر. درگذشت اوریانا فالاچی در شهر فلورانس.
معرفی کتابهای اوریانا فالاچی
خب با مرور سالشمار زندگی اوریانا فالاچی، برویم سراغ معرفی کتابهای اوریانا فالاچی و با کتاب جنس ضعیف شروع کنیم.
معرفی کتاب جنس ضعیف اوریانا فالاچی
کتاب جنس ضعیف (گزارشی از وضعیت زنان جهان) یادداشتهای اوریانا فالاچی است درباره وضعیت زنان جهان در هفتهنامه L’Europeo. او برای نگارش این کتاب به کشورهای پاکستان، هند، مالزی، ژاپن و آمریکا سفر کرده است. این کتاب را انتشارات نگاه با ترجمه یغما گلرویی منتشر کرده است. قیمت کتاب در چاپ اول 1387 (نسخهای که من دارم) 2800 تومان بوده؛ اما در چاپهای جدید 32000 تومان قیمتگذاری شده است.
مترجم درباره عنوان کتاب مینویسد: «این کتاب برگردانیست از Le Sex Inutile 1967. عنوان اصلی این کتاب جنس بیفایده یا جنس بیمصرف است، اما از آنجا که سالها با نام جنس ضعیف برای خوانندگان فارسیزبان شناخته شده، لذا همان عنوان برای کتاب استفاده شد.»
فالاچی خطاب به مخاطبان ایرانی خود گفته است: «ترجمه کتاب یک مرد در ایران مرا خوشحال و شگفتزده کرد. خیلیها هنوز آن کتاب را بهترین اثر من میدانند. هرچند خودم معتقدم بهترین اثرم آن است که فردا خواهم نوشت. از چاپ کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد به زبان فارسی هم احساس خوشبختی خواهم کرد. این دو کتاب را هنوز دوست میدارم. من چندبار به سرزمین قالیهای پرنده سفر و با شخصیتهای سیاسیاش مصاحبه کردهام…»
قصد دارم از کتابهای اوریانا فالاچی چند بخش کوتاه را هم اینجا نقل کنم. پس فعلا برویم سراغ جملاتی از کتاب جنس ضعیف فالاچی. راستی، رسمالخط و زبان کتاب به سلیقۀ مترجم است و من در نقلقولها به آن وفادار میمانم.
جملاتی از کتاب جنس ضعیف
«مشکلای مردا بهچیزایی مثل نژاد، یا پول و شغل برمیگرده، اما مشکلای زنا دور یه موضوع میگرده: زن بهدنیا اومدن!»
«به راج کوماری گفتم که درباره اون اتفاقات خوندم و جملهیی از گاندی رو نقل کردم که در اون مورد گفته بود: هیچ انقلابی را نمیشود عظیم تلقی کرد مگر آنکه زنان یک کشور و نحوه زندهگیشان را دگرگون کند. بدون زنان هیچ انقلابی پیروز نمیشود. شاید زنان از نظر جسمی ضعیفتر از مردان باشند اما از لحاظ روحی نیرویی صدبرابر مردان دارند. اگر میتوانستم ارتش آزادی هند را از زنان تشکیل دهم، بدون شک قبل از یک سال به پیروزی میرسیدم.»
معرفی کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد اوریانا فالاچی
نسخهای را که من از کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد دارم خانم مهین ایرانپرست ترجمه و انتشارات مهتاب منتشر کرده است. این کتاب در چاپ اول 1388 با قیمت 6000 تومان عرضه شده است. با توجه به اینکه چندان از ترجمه راضی نبودم؛ چاپها و ترجمههای دیگر را هم مینویسم.
این کتاب اولینبار در سال 2535 شاهنشاهی توسط مانی ارژنگی ترجمه و بههمت انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. اگر نسخهای از این چاپ را در مراکز فروش کتاب دست دوم پیدا کردید لطفا به من هم خبر بدهید! ویدا مشفق نیز در سال 1355 کتاب را ترجمه کرده و این نسخه با عنوان «نامه به کودکی که هرگز متولد نشد» توسط انتشارات جاویدان روانه بازار کتاب شده است. ترجمه دیگری هم توسط یغما گلرویی انجام گرفته که در سال 1382 توسط انتشارات دارینوش عرضه شده است.
در این کتاب با روایتی اول شخص از فالاچی مواجهایم. زنی باردار که دارد برای جنین درون رحمش نامهای مینویسد و او را از اوضاع جهان و سختیهای زندگی آگاه میکند. این کتاب از پرفروشترین کتابهای اوریانا فالاچی است.
جملاتی از کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد
«زندگی بهمعنای خستگی، زندگی بهمعنای جنگهای تکراری روزانه، ارزش لحظات شادیاش فقط مکثهای آنی تندگذر است، که باید بهایی گزاف برای آن پرداخت.»
«گناه آن روز بهوجود نیامد که حوا سیب ممنوعه را بلیعد. آن روز یک فضیلت شکوهمند بهدنیا آمد که به آن نافرمانی میگویند.»
«فکر نکن زندگی برای مرد هم خیلی آسان است. مثلا چون ریش داری، نباید گریه کنی وگرنه همه به تو خواهند خندید.»
«من به خانواده عقیده ندارم. دروغی است ساختۀ کسانی که تشکیلات این جهان را در جهت نظارت موثرتر بر مردم، در جهت بهرهبرداری کاملتر از فرمانبرداری قوانین و اسطورهها، پایه گذاشتهاند. انسان در تنهایی آسانتر طغیان میکند و وقتی با دیگران زندگی میکند، آسانتر تن به قضا میدهد.»
معرفی کتاب گفتوگوهای اوریانا فالاچی
انتخاب و ترجمه مصاحبههای این کتاب با غلامرضا امامی بوده است. وی این مصاحبهها را از منابع گوناگون گرد هم آورده و به فارسی برگردانده است. در این کتاب اوریانا فالاچی مصاحبههایی از او با امام خمینی، مهندس بازرگان، سرهنگ قذافی، شارون، لخ والسا، راکووسکی، و محمدرضا پهلوی آمده است. مصاحبه اوریانا فالاچی با امام خمینی از کتاب صحیفه امام نقل شده؛ اما باقی مصاحبهها از ترجمههای امامی است.
این کتاب را نشر افق روانه بازار کتاب ایران کرده است. نسخهای که من دارم چاپ هشتم در سال 1393 است و قیمت آن 11.000 تومان بوده؛ اما در چاپ جدید کتاب در سال 1397 قیمت جدید 19.000 تومان است.
جملاتی از کتاب گفتوگوهای اوریانا فالاچی
فالاچی در مصاحبه با بازرگان میگوید: «من با خیلی از دیکتاتورها مصاحبه کردهام و حتی یکی از آنها را نیافتم که خود را دیکتاتور بنامد و یا اینکه بگوید من برای ملتم کاری نمیکنم.»
بازرگان در بخشی از این گفتوگو میگوید: «همهچیز را خواستن و زود خواستن یک عادت قدیمی ایرانیان است که یک دنیا مشکلات و خطرات بههمراه دارد.»
یک دیالوگ هم از مصاحبه اوریانا فالاچی با شارون بخوانیم:
– آقای شارون! آیا شما به خدا اعتقاد دارید؟
– مذهبی نیستم، ولی برخی از دستورات دین یهود نظیر نخوردن گوشت خوک را مراعات میکنم. گوشت خوک نمیخورم. بههرحال تصور میکنم که به خدا اعتقاد دارم. بله، تصور میکنم که میتوانم بگویم به خدا اعتقاد دارم!
– پس لطفا برای کسانی که به خدا معتقد نیستند هم پیش خدا دعا کنید. زیرا این حس وحشتناک را دارم که شما دارید همۀ ما را بهسوی یک فاجعۀ بزرگ سوق میدهید.
دیگر کتابهای اوریانا فالاچی
در آغاز گفتم که در این یادداشت میخواهم سه کتاب فالاچی را که در اختیار دارم معرفی کنم. با این حال، حالا که تا اینجا آمده و این معرفی کتاب را خواندهاید، شاید خالی از لطف نباشد که بقیه کتابهای اوریانا فالاچی را هم نام ببریم. برای این منظور از ویکیپدیا کمک گرفتهام تا اطلاعات دقیقتر باشد. شاید یکی از همین روزها این کتابها را هم خواندم و اینجا معرفیشان کردم.
کتاب هفت گناه هالیوود (I sette peccati di Hollywood)، لُنگانِسی (میلان)، ۱۹۵۸
کتاب جنس ضعیف (Il sesso inutile, viaggio intorno alla donna)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۶۱
کتاب پنهلوپه به جنگ میرود (Penelope alla guerra)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۶۲
کتاب نفرتانگیز (Gli antipatici)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۶۳
کتاب اگر خورشید بمیرد (Se il Sole muore)، درباره برنامه فضایی آمریکا، ریتزولی (میلان)، ۱۹۶۶
کتاب زندگی، جنگ و دیگر هیچ (Niente, e cosí sia)، گزارشی از جنگ ویتنام بر اساس تجارب شخصی، ریتزولی (میلان)، ۱۹۶۹
کتاب آن روز در ماه (Quel giorno sulla Luna)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۷۰
کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد (Lettera a un bambino mai nato)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۷۵
کتاب مصاحبه با تاریخ (Intervista con la storia)، مجموعهای از مصاحبه با شخصیتهای سیاسی جهان، ریتزولی (میلان)، ۱۹۷۶
کتاب یک مرد (Un uomo)، داستان الکساندروس پاناگولیس، انقلابی یونانی، ریتزولی (میلان)، ۱۹۷۹
کتاب انشاءالله (Insciallah)، ریتزولی (میلان)، ۱۹۹۰
کتاب خشم و غرور (2001)
اینها همه کتابهای اوریانا فالاچی بودند. اگر هرکدام از این کتابها را خواندهاید، لطفا در دیدگاهها معرفیشان کنید تا ما هم با آنها آشناتر شویم.
11 دیدگاهها
کتاب جنس ضعیف و نامه به کودکی که هرگز زاده نشد جالب بود
ممنون بابت نظر شما درباره کتاب های اوریانا فالاچی.
بدون شک کتاب یک مرد بهترین اثر اوست. این کتاب از لحاظ شخصیت پردازی غنی است چون مستقیما نویسنده با آن درگیر بوده، حتی کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد از این کتاب سرچشمه می گیرد بااینکه چهارسال قبل از کتاب یک مرد به چاپ رسید. چون اتفاقاتی که در جریان زندگی فالاچی در آنموقع افتاد درهمان حین بود که فالاچی حامله و ناخواسته به دست همسرش جنین سقط شد. آثار فالاچی تکان دهنده هستند و جز بهترین آثار ادبیات ایتالیا و جنگ هستند
ممنون بابت اطلاعات خوبی که درباره کتابهای اوریانا فالاچی با ما در میان گذاشتید.
من هم از کتاب یک مرد بیشتر لذت بردم.ولی سبک نگارش واقع گرایانه فالاچی جذاب است.
درود.
میشه بگین این جمله مربوط به کدام یک از آثار اوریانا فالاچی است؟؟
«وقتی انسان در قلبش هدفی دارد همه چیز را بهتر تحمل میکند»
ممنون میشم زودتر جواب بدین
ممنون. پیدا نکردم. منابع انگلیسی رو هم گشتم و این جمله فالاچی رو ندیدم.
در کتاب مصاحبه با تاریخ ازجمله سران کشورهایی که با انها مصاحبه کرده است هایل سلاسی امپراتور اتیوپی(حبشه)بوده است .که میگوید درروز موعود وارد کاخ سلطنتی شده واورا یه یک راهرو بسوی دفتر امپراتور هدایت شده واین رارو ازمحل نگهداری حیوانات وحشی ازقبیل شیر وببر وغیره عبور مینموده که بسیار ترسناک بوده وپس از طی این مسیر به دفتر وپیشگاه امپراتور میرسیده وپشت میز یک پیرمرد لاغر اندام وضعیف جثه که اورا تشبیه به یک گنجشک نموده نشسته.ویکی ازمطالبی که راجع به قدرت واحاطه او بر کشور مینویسد این بوده که تمام مقامات حکومتی ازوزرا واستانداران وفرمانداران وحتی روسای ادرات درشهرها وحتی بخشداران باحکم وامضای امپراتور منصوب میشدند.وبعد از اینکه علیه امپراتور کودتا میشود وامپراتور محبوس میگردد خانم فالاچی دیگر با به اتیوبی سفر میکند این بارموفق میشود که با تعدادی ازخدمه کاخ ونزدیکان امپراتور مخلوع مصاحبه نماید که اطلاعات تازه ای از زندگی امراتور هایل سلاسی را مینویسد :که او مذهبی بوده وهمواره کتب دینی را میخوانده است(تورات وانجیل)و به فقرا هم کمک مینموده است وصدقه میدا ده است وصدقه دادن او باین صورت بوده که مقداری نان خشک درکیسه ای را در خودروی خود همراه داشته ودرمعابر پایتخت ودرمحله های فقیر نشین بحرکت درمی امده وفقرا به نزدیک خودروی دیکتاتور میرسانده واو هم چنگ میزده نان خشک هارا میان ان بینواها پرتاب میکرده ومر گرسنه هم ازسرو کول همدیگر برای یک تکه نان خشک از سرکول هم بالا میرفته اند.بلاخره این امپراتور قدر قدرت پس از مدت کوتاهی درزندان حاکم جدید(مونگیستو هایل ماریام )باذلت فوت مینماید قابل ذکر است که این حاکم جدید فرزند یکی از خدمتکاران کاخ امپراتور بوده است ،که مادرش درکاخ رخت شویی میکرده است.
سلام من کتاب جنس ضعیف و خوندم بسیار زیبا و متفاوت به نظرم هر خانمی باید این کتاب و بخونه
آیا کتاب جنگ بی پایان توسط خانم توریانا فالاچی نوشته شده است
خیر. نویسندهش آندرس هامره.