چندوقت پیش بهخاطر کارهای پایاننامهام با کتاب قصهها و افسانههای ارمنی آشنا شدم. در این کتاب نتوانستم آنچه را که میجستم پیدا کنم؛ اما داستانهایش آنقدر لذتبخش و خواندنی بود که تصمیم گرفتم در بخش کتابهای خوب وبلاگ، یادداشتی برای معرفی کتاب قصهها و افسانههای ارمنی بنویسم.
نویسندگان کتاب قصهها و افسانههای ارمنی
این کتاب را آندرانیک خچومیان از میان داستانهای سه نویسنده ارمنی ترجمه کرده است. در کتاب قصهها و افسانههای ارمنی قصههایی از هوهانس تومانیان، قازاروس آقایان و سورن آیوازیان میخوانیم. در ادامه براساس آنچه در خود کتاب آمده؛ به معرفی این سه نویسنده میپردازیم.
هوهانس تومانیان
هوهانس تومانیان شاعر و نویسنده پرآوازه ارمنی که او را بنیانگذار ادبیات ملی ارمنی قلمداد میکنند، در 19 فوریه سال 1869 در روستای دِسق ایالت لُری ارمنستان چشم به جهان گشود. این شاعر ارزنده ملی، اولین مجموعه شعرش را در سال 1880 در سن یازده سالگی منتشر کرد و باعث حیرت همگان شد.
مجموعه آثار و اشعار هوهانس تومانیان در شش جلد، توسط آکادمی علوم و ادبیات ارمنستان انتشار یافته و بسیاری از آثار او به زبانهای ملل جهان و توسط همین قلم و همچنین احمد نوریزاده و دیگران به فارسی نیز ترجمه شده است. براساس آثار او اپرا، نمایشنامه و فیلمنامههای متعددی نوشته شده است. هوهانس تومانیان در سال 1923 چشم از جهان فروبست.
قازاروس آقایان
قازاروس آقایان شاعر، نویسنده و فعال اجتماعی، در آوریل سال 1860 بهدنیا آمد. زندگی ادبی او با دو رمان «آروتیون و مانول» سال 1867 و «دو خواهر» سال 1872 آغاز شد. در قصههای او ازجمله «آناهید» که در سال 1881 به رشتۀ تحریر درآمده، باورهای انساندوستانه و رویای او درباره جهانی پر از عدل و برابری نمود یافته است.
آقایان آثاری از شکسپیر، شیلر، هانیه و تولستوی ترجمه کرده است. او بهدلیل ترجمۀ رمان «پس از صد سال» نوشتۀ بِلامی، دستگیر و در سالهای 1898-1900 به نخجوان جدید و سپس به کریمه تبعید شد. آثار او بارها و بارها تجدید چاپ شدهاند. او در سال 1911 در تفلیس درگذشت.
سورن آیوازیان
سورن آیوازیان در سال 1915 در منطقه گوریس فعلی جمهوری ارمنستان بهدنیا آمد. او فارغالتحصیل رشته ادبیات ارمنی از دانشگاه ادبیات باکو است. او در جنگ جهانی دوم حضور داشته است. در رمان تاریخی «سرنوشت ارمنیان» که در سال 1966 بهچاپ رسیده است، مبارزه ملت ارمنی را در برابر نیروهای اشغالگر و مستبد بهتصویر کشیده است. مجموعه قصهها و رمانهای او چندینبار در ارمنستان تجدید چاپ شدهاند. او در سال 1981 در ایروان درگذشت و در گوریس بهخاک سپرده شد.
معرفی کتاب قصهها و افسانههای ارمنی
ابتدا نگاهی به داستانهای منتشرشده در کتاب قصهها و افسانههای ارمنی بیندازیم و بعد برویم سراغ اطلاعات کتاب. قسمت عمده این کتاب به قصههایی از هوهانس تومانیان اختصاص یافته است. نازار دلیر، خروس شکستناپذیر، قصه پانوس بدشانس، دخترک دستبریده، دانا و نادان، حسن پینهدوز، شاه چاخچاخ، دو نوکر و یک ارباب، آدم نادان، روباه دُمبریده، خمره طلا، ماهی سخنگو، برادر تبر، و دروغگو داستانهای تومانیان در این کتاب هستند.
کتاب با داستان نازار دلیر شروع میشود؛ و همین افسانه بود که منرا به ادامه مطالعه این کتاب مجاب کرد. اگر پی کتابهای خوب برای مطالعه میگردید، حتما این کتاب کمحجم را هم در فهرستتان قرار دهید.
در ادامه سه داستان از قازاروس آقایان با نامهای بُزداد، بافندۀ مبتکر، و کودک دانا میخوانیم. و در انتها داستانی با عنوان حکایتی درباره دختر کوهستان از سورن آیوازیان. این داستانها در کمال سادگی و زیبایی نوشته شدهاند و میتوانند برای کودکانتان نیز لذتبخش باشند. پس اول خودتان کتاب قصهها و افسانههای ارمنی را مطالعه کنید و بعد داستانهای گلچینشدهاش را شبها بهعنوان داستان شب برای فرزندتان بخوانید!
اطلاعات کتاب قصهها و افسانههای ارمنی
درباره نویسندگان و مترجم کتاب قصهها و افسانههای ارمنی صحبت کردیم. این کتاب بههمت نشر افراز در مجموعه داستان همسایه منتشر شده است. کتاب قصهها و افسانههای ارمنی اولین کتابی از این مجموعه نشر افراز است که به افسانههای ارمنستان اختصاص یافته است.
البته افراز نمایشنامههای ارمنی دیگری هم منتشر کرده است؛ مانند نمایشنامه تبر از آرمان وارطانیان، دو نمایشنامه آرام اینجا زندگی میکند و دروازهها از کارینه خودیکیان، دو نمایشنامه آخرین دلقک و افسانه سونوریا از ساموئل خالاتیان، نمایشنامههای نابینایان و سرباز از هوهانس یرانیان و گاگیک کاراپتیان و نمایشنامه شهسوار و شاهزاده از زورآیر خالاپیان. این بخش را هم بهخاطر علاقهمندان به ادبیات ارمنستان نوشتم!
کتاب قصهها و افسانههای ارمنی از آن دست کتابهای مناسب نوجوانان و کودکان است و میتواند برای ایشان آموزنده و بسیار سرگرمکننده باشد. اگر فکر خرید کتاب قصهها و افسانههای ارمنی بهسرتان افتاد –که امیدوارم اینطور باشد- میتوانید برای اطلاعات بیشتر به سایت انتشارات افراز [www. AfrazBook .com] سر بزنید یا از سایتهای فروش آنلاین کتاب استفاده کنید.
قیمت کتاب قصهها و افسانههای ارمنی در چاپ اول (سال 1389) 3300 تومان بوده؛ اما گویا در چاپهای جدید با قیمت 15000 تومان عرضه شده است. برای تهیه کتاب همچنین میتوانید به فروشگاه کتاب افراز بهآدرس خیابان انقلاب، خیابان فخر رازی، تقاطع خیابان وحید نظری، کتابفروشی تخصصی هنر و ادبیات افراز سر بزنید.
خب این هم از آدرس نشر افراز و فکر نمیکنم چیزی را از قلم انداخته باشم! امیدوارم یادداشت معرفی کتاب قصهها و افسانههای ارمنی برایتان مفید باشد و یک کتاب جدید به فهرست «کتابهایی که ارزش خواندن دارند» شما اضافه شود. اگر احساس میکنید یادداشتهای معرفی کتاب عقاید یک گرگ میتواند بهتر شود، لطفا دیدگاههایتان را مطرح کنید تا در نوشتههای بعدی لحاظ کنم.