وقتی صحبت از سنتاگزوپری (Antoine de Saint-Exupéry) باشد، همه یاد شازده کوچولو میافتند. تا جایی که من اطلاع دارم نزد کتابخوانهای ایرانی، کتابهای دیگر او کمتر خوانده شدهاند. بههمینخاطر تصمیم گرفتم که این یادداشت کوتاه را به معرفی کتاب زمین انسانها از سنتاگزوپری اختصاص بدهم؛ تا فهرست معرفی کتابهای مفید برای مطالعه وبلاگ عقاید یک گرگ کاملتر شود و انتخاب کتاب خوب برای شما راحتتر!
زندگینامۀ آنتوان دو سنتاگزوپری
زندگینامه آنتوان دو سنتاگزوپری را از مقدمه کتاب زمین انسانها نقل میکنم: «آنتوان ماری روژه کنت دو سنت اگزوپری در 29 ژوئن 1900 در لیون بهدنیا آمد. از خاندانی بسیار کهن بود که سابقۀ نجابتش به قرن سیزدهم میرسید. آنتوان هنگام مرگ پدر، چهار سال بیشتر نداشت و چون فرزند ارشد بود، عنوان کنت به او رسید. در ژوئن 1921 برای گذراندن خدمت نظام، به واحد هوایی شکاری واقع در استراسبورگ وارد شد. در 1927 به مدت دو سال ریاست فرودگاه کاپژوبی را بهعهده گرفت. در این مدت در بند افسون صحرا بود. نخستین رمانش، پیک جنوب، حاصل این شیفتگی است. در دسامبر 1931 جایزه فمینا به کتاب پرواز شبانه او تعلق گرفت.»
اینها تنها بریدهای از حوادث زندگی پرفرازونشیب آنتوان بودند. آنتوان دو سنت اگزوپری خلبان جنگ را در سال 1942 منتشر کرد و سال 1944 در سن 44 در آسمان از دنیا رفت. همانطور که بالاتر اشاره کردم اگزوپری را بیشتر بهخاطر کتاب شازده کوچولو میشناسند؛ داستانی که به صدها زبان و گویش دنیا ترجمه شده است و اقتباسهای سینمایی و تلویزیونیای هم از آن شده است. اگزوپری جوایز کتاب ملی آمریکا، فمینا، لژیون دونور و… را هم بهدست آورده است.
در ادامه معرفی کتاب زمین انسانها نگاه کوتاهی به دیگر آثار سنت اگزوپری میاندازیم و میرسیم به خود کتاب مورد بحثمان.
کتابهای آنتوان دو سنت اگزوپری
اینجا تنها به ذکر عنوان کتابهای اگزوپری اکتفا میکنم. به این امید که فرصت مناسبی پیش بیاید تا این کتابها را هم بخوانم و کاملتر معرفی کنم: هوانورد – پیک جنوب – پرواز شبانه – زمین انسانها – خلبان جنگ – نامه به یک گروگان – شازده کوچولو. این کتابها هم پس از مرگ اگزوپری منتشر شدهاند: نامههای جوانی – دفترچهها – نامهها به مادر – نوشتههای جنگ – مانون رقص.
معرفی کتاب زمین انسانها
اینبار خلاصه کتاب زمین انسانها را آماده نکردهام! داستان آنقدر جذاب است که خودتان هم نمیتوانید فکرتان را به چیز دیگری جز مطالعهاش متمرکز کنید. موضوع کتاب زمین انسانها از این قرار است که اگزوپری داستانهایی از دوره فعالیت خود در خطوط مواصلاتی هوایی بهعنوان کارآموز را روایت میکند. انتشارات علمی و فرهنگی، ناشر کتاب زمین انسانها، این کتاب را در دسته سرگذشتنامهها قرار داده است؛ اما بهنظرم این کتاب را میتوان رمانگونهای ریشهگرفته از خاطرات واقعی این نویسنده فرانسوی دانست.
سروش حبیبی مترجم کتاب زمین انسانها (Wind, Sand and Stars) بهفرانسوی: Terre des hommes است. تصویر اصلی پست معرفی کتاب زمین انسانها را هم از نسخۀ انگلیسی کتاب انتخاب کردهام. قیمت کتاب زمین انسانها در چاپ چهارم (نسخهای که من دارم) 10.000 تومان بوده است. این مجموعه از کتابهای انتشارات علمی و فرهنگی همه 10.000 تومان قیمت دارند. من کتابهای عقاید یک دلقک و شبح اپرا را هم از همین مجموعه تهیه کردهام. اگر نگران قیمت کتاب هستید، میتوانید سراغ این مجموعه بروید! کتابهای ارزشمند و ارزانقیمتی پیدا خواهید کرد. خرید کتاب زمین انسانها با این قیمت واقعا معاملۀ سودمندی خواهد بود!
کتاب زمین انسانها پیشتر توسط نشر بهسخن و با ترجمهای از پرویز شهدی هم منتشر شدهاست؛ اما خودم ترجمۀ سروش حبیبی را ترجیح میدهم. رمان زمین انسانها اگزوپری را حتما در فهرست کتابهایی که ارزش خواندن دارند بنویسید و سر فرصت مطالعه کنید.
نقد کتاب زمین انسانها
در انتهای کتاب، یادداشتی بهقلم روژه کایوا با عنوان «نقدی بر زمین انسانها» چاپ شده است. برای شناخت بیشتر سنت اگزوپری چندخط از این یادداشت را هم اینجا میآورم.
«بدیهی است که چون هنرمندی چیرهدست است، از تواناییِ خود بهره میگیرد و سبک نگارش خود را میپالاید و میپردازد، چنانکه نوشتههایش به هیچروی از پیراستگی معانی و حتی آراستگی کلمات خالی نیست و نیز در ابداع صورتهای خیال در شعر، طبعی لطیف و نوآور دارد و به چیرهدستی از آن سود میجوید و جایجای خشکی و بیجلایی نثر را ناگهان به تابندگی خاصی روشن میکند… سنت اگزوپری در میان ارباب قلم تنها، یا تقریبا تنها کسی است که فقط بهمنظور تعیین و بیان نتایج عملش مینویسد. آثار او گزارشهایی هستند و بیشتر به شرح امور واقعشده و بهتحققپیوسته و رویدادهای برسرآمده، نزدیکاند.»
جمعبندی یادداشت معرفی کتاب زمین انسانها
چندنفر از دوستانم تذکر دادند که یادداشتهای معرفی کتاب وبلاگ عقاید یک گرگ طولانیاند؛ از همینرو، معرفی کتاب زمین انسانها را کوتاه و مختصر نوشتم. اگر شما هم نظری در این زمینه دارید، لطفا همینجا دیدگاهتان را بیان کنید. به یادداشتهای پیشین معرفی کتاب هم مراجعه کنید و ببینید که اطلاعات مطرحشده در این یادداشتها کافیاند یا نه. بهتر است چیزی به معرفی کتابها اضافه کنم، یا چیزی لازم است حذف شود.
2 دیدگاهها
فکر میکنم بهتره بخشی از خلاصه رو بنویسید،
من به امید خوندن خلاصه اومدم و خورد تو ذوقم!
برای معرفیهای قبلی نوشته بودم. حتما برای کتابهای بعدی هم اضافه خواهم کرد.