زبان سُغدی یکی از زبانهای ایرانی میانه شرقی، دکتر زهره زرشناس یکی از برجستهترین پژوهشگران این زبان در کشور است. برای همین همکاری ایشان با آناهیتا پرتوی در تالیف کتاب قصههایی از سغد اعتبار و ارزشی بیش از پیش به این کتاب بخشیده است. برای من که مطالعه این کتاب و نکتههایی که در آن آمده است، بسیار لذتبخش بود و اگر شما هم به حوزه ادبیات ایران باستان و زبانهای باستانی علاقهمندید، حتماً این کتاب را تهیه کنید و بخوانید.
در ادامه بیشتر به محتوای کتاب خواهم پرداخت.
فهرست کتاب قصههایی از سغد
این کتاب مجموعهای است که از قصههای سغدی که بیشتر در منطقه ترفان یافت شدهاند. اکثر اوراق کشفنشده ناقصاند و در گذر روزگار افتادگیهایی در آنها ایجاد شده است. یکی از نکات مثبت این کتاب هم همین است که مولفان به ذکر داستانهای پارهپاره سغدی اکتفا نکردهاند، و نمونههای مشابه را در دیگر فرهنگها و روایتها نیز یافته، به داستان افزودهاند تا مخاطب بتواند کاملتر با مفاهیم قصههای سغدی ارتباط بگیرد.
در آغاز هر داستان توضیح مختصری درباره آن داستان، محل نگهداری نسخۀ اصلی، ترجمههای موجود به زبانهای جهان و… آمده است. در انتهای هر داستان نیز پینوشتهایی افزوده شده که میتواند به درک بهتر داستانها و همچنین یادگیری نکاتی درباره این زبان ایرانی کمک کند.
داستانها اینها هستند:
- سردار رومی و بخت
- بازرگان و شبح دریا
- پیرمرد نیکبخت
- دو مار
- اصحاب کهف
- تمثیلی از زبان مانی
- خرد و اقبال
- جنگ رستم و دیوان
- میمون و روباه
- شاهزاده خوشسیما
- حضرت ایوب (ع)
- نگینسای
- پثیون قدیس
- تعبیر خواب شاه
- راه و بیراه
- بودای بخشنده
- مرگ در غربت
- دئنا
- تبنگو
پس از «کتابنامه»، در انتهای کتاب 5 پیوست آمده که بسیار مفید و آموزندهاند. آن پنج پیوست اینها هستند:
- جدول بررسی ساختار کلی برخی قصهها
- نقشه راه ابریشم
- نقشه سرزمین سغد
- متن قصه نگینسای به خط مانوی
- متن قصه نگینسای به خط سغدی
اطلاعات کتاب
عنوان: قصههایی از سُغد
پژوهش و بازنویسی: دکتر زهره زرشناس و آناهیتا پرتوی
ناشر: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
نوبت انتشار: چاپ اول 1389
موضوع: ادبیات سغدی – ادبیات ایران باستان
تعداد صفحات: 204 صفحه
قیمت: 4500 تومان
متاسفانه کتاب قصههایی از سغد دکتر زرشناس پس از چاپ اول، دیگر تجدید چاپ نشده است. البته تا جایی که من اطلاع دارم شما میتوانید این کتاب را از فروشگاههای کتاب تهیه کنید و هنوز ناموجود نشده است. برای آشنایی با دیگر کتابهای حوزه ادبیات ایران باستان، میتوانید وارد بخش معرفی کتاب وبلاگ شوید.